Nieuws

Twee weken bedenktijd bij aankopen in webshop

Europese klanten van onlinewinkels binnen de EU mogen hun aankopen tot veertien dagen na ontvangst nog terugbrengen.

Deze week hebben de onderhandelaars van het Europees Parlement en de EU-lidstaten een overeenkomst bereikt om consumenten beter te beschermen. Klanten krijgen veertien dagen bedenktijd. De terugstorting van het geld mag maar twee weken op zich laten wachten.

Een bedenktijd van veertien dagen bestaat al in België. Dus voor Belgen die bij Belgische webwinkels kopen, verandert er niets. Voor Belgen die ook bij buitenlandse winkels shoppen, is de nieuwe Europese regel een verbetering.

De verkoper moet ook de klant informeren over zijn recht op bedenktijd. Indien hij dit vergeet, dan wordt de periode verlengd tot een jaar. Op digitale films, muziek en software geldt het recht op bedenktijd niet.

Einde voor meerkosten
Europa verplicht de verkopers ook tot meer eerlijkheid. Zo mogen ze geen extra vakjes meer automatisch aankruisen om de klant tot extra aankopen te verleiden.

Eén ding heeft het Europees Parlement alvast niet gedaan gekregen van de lidstaten: het zou graag zien dat de verkoper de portokosten betaalt als het product meer dan 40 euro kost.

De regelgeving is nog niet helemaal goedgekeurd. Pas eind juni of in juli zou het Europees Parlement het licht op groen zetten.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business