Nieuws

Stroomverbruik computers halveert elke 1,5 jaar

Een nieuwe versie van de Wet van Moore stelt dat de energie-efficiëntie van een computer elke anderhalf jaar verdubbelt. Het is geen nieuwe trend, dat gebeurt al zestig jaar.

Het gaat om een onderzoek van Jonathan Koomey, een professor aan de universiteit van Stanford (VS). Samen met Stephen Berard van Microsoft, Marla Sanches van de Carnegie Mellon University en Henry Wong van Intel bestudeerde hij het computer-energieverbruik van de afgelopen zestig jaar.

Daaruit blijkt dat bij een gelijkaardige belasting de batterij (of stroom) die je nodig hebt ongeveer elke anderhalf jaar halveert. Uiteraard naarmate de machines evolueren. Het is dus niet zo dat een computer spontaan zuiniger wordt.

[related_article id=”152275″]

Broertje van Wet van Moore
De vaststelling is een variant op de Wet van Moore. Intel-oprichter Gordon Moore zei ooit dat de computerkracht iedere anderhalf jaar zou verdubbelen. Maar vandaag telt niet alleen de rekenkracht, maar ook hoeveel energie er nodig is om die rekenkracht mogelijk te maken.

Het onderzoek is gepubliceerd in het juli-septembernummer van IEEE Annals of the History of Computing, en wordt online besproken door Technologyreview.com. Koomey vergeleek cijfermateriaal van de afgelopen zes decennia. Sinds de Eniac, de eerste algemene computer in 1956. Daarbij merkte hij dat de wetmatigheid in stroomverbruik al sinds dat jaar van toepassing is.

Zuinigheid wordt belangrijker
De reden dat dit nu pas opduikt is dat efficiency pas de laatste jaren belangrijk is geworden. Eerst met de opkomst van laptops, later aangevuld door smartphones, tablets en andere gadgets. Smartphones zijn nu bijvoorbeeld even krachtig als een desktopcomputer van nauwelijks tien jaar geleden. Al is de bruikbaarheid van zo’n toestel vandaag niet louter afhankelijk van het aantal megahertz, maar ook van hoelang het op één batterijlading meegaat.

Lange weg
Koomey voorspelt dat die bezuiniging nog veel verder kan gaan. Hij verwijst naar de fysicus Richard Feynmann, die in 1985 de energiebehoefte van computers analyseerde en schatte dat de efficiency kan verbeteren met een factor van honderd miljard. Zonder rekening te houden met zaken als quantumcomputing. Sinds die uitspraak is de algemene efficiëntie verbeterd met de factor veertigduizend volgens Koomey. We hebben dus nog een lange weg voor ons.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business