Nieuws

Video: hiermee wil de NASA naar Mars

Ruimtevaartorganisatie NASA heeft plannen voor een nieuwe lanceerraket. Ze sluit zelfs niet uit om er op termijn mee naar Mars te gaan.

Het is de bedoeling dat het voorgestelde Space Launch System (SLS) eind 2017 zijn eerst missie uitvoert. De raket is gloednieuw, maar zal tegelijk technologie bevatten van het spaceshuttle- en het Constellation-programma. Dat moet de kosten drukken in tijden dat de organisatie minder geld krijgt van de Amerikaanse overheid.

In een animatiefilmpje toont de NASA hoe de raket er binnenkort zal uitzien.

De bedoeling is volgens NASA om met dit toestel verder in het zonnestelsel te komen, te beginnen met het verkennen van asteroïden dicht bij de Aarde. Maar ook het verkennen van Mars en zijn manen staat op de lijst.

Modulair
Maar wat het toestel bijzonder maakt, is dat de SLS kan evolueren. De huidige plannen stellen een raket van 320 voet (97,5 meter) voor, maar het ontwerp wordt modulair en kan evolueren naar een toestel van 400 voet (121,9 meter). Dat brengt mee dat de capaciteit zal uitbreiden op termijn.

130 ton bagage
De SLS zal aanvankelijk 77 ton materiaal kunnen meenemen. Op termijn wordt dat 130 ton, respectievelijk het gewicht van 12 en 21 volwassen olifanten. Al vermoeden we dat vooral astronauten en wetenschappelijk materiaal zullen worden meegestuurd op de vluchten.

Om dat massale gewicht in de ruimte te krijgen is weliswaar een veelvoud aan materiaal nodig. Daarom zal de SLS in het begin 5,5 miljoen pond (2,49 miljoen kilo) wegen. Later wordt dat 2,95 miljoen kilo, het equivalent van 24 tot 29 volgeladen jumbojets (Boeing 747).

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business