Nieuws

Slimme huishoudtoestellen besparen energie

Dankzij smart grids kunnen consumenten in de toekomst niet alleen besparen op hun elektriciteitsrekening, maar ook genieten van slimme huishoudapparaten.

Dat smart grids of intelligente netten er aan zitten te komen, staat buiten kijf. De vraag naar elektriciteit blijft stijgen, net als de prijs. Elektriciteit is bovendien moeilijk op te slaan, dus we springen maar beter zo zuinig mogelijk om met de beschikbare hoeveelheid.

We maken ons ook op voor een toekomst vol groene energie. In het kader van de 20-20-20-doelstelling van de Europese Unie moeten we in het jaar 2020 met z’n allen de uitstoot van schadelijke broeikasgassen met 20 procent doen dalen en ook 20 procent minder energie verbruiken.

Zonnepanelen en windmolens
Daarvoor zijn heel wat zonnepanelen en windmolens nodig. We evolueren dus naar een decentrale vorm van elektriciteitsopwekking en daar is het elektriciteitsnet niet op voorbereid. Smart grids of intelligente netten gaan beter om met variabele energieproductie en bevorderen tegelijkertijd de verspreiding van domotica en intelligente apparaten.

De uitrol van slimme meters kan hier ook een belangrijke rol in spelen. Slimme meters worden bij de eindgebruiker geplaatst zodat hij zijn verbruik en eventuele productie nauwgezet kan bijhouden. Ze effenen zo het pad voor de smart grids. De consument kan dankzij de slimme meters niet alleen bewust zijn gebruik aanpassen maar ook profiteren van de prijsschommelingen op de energiemarkt.

Slimme wasmachines
Dat kan bijvoorbeeld met intelligente huishoudtoestellen, die nu volop in ontwikkeling zijn. Deze apparaten gaan zelf na wanneer er voldoende energie en capaciteit op het lokale net beschikbaar is en vervullen dan pas hun taak. Je stelt gewoon het uur in dat je je was of vaat klaar wil hebben en je droogkast of vaatwasmachine doet de rest.

EnergyVille in Waterschei, een project van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) en de K.U.Leuven, voert onderzoek naar alle facetten van smart grids, samen met de betrokken partijen. Dat zijn de elektriciteitsproducenten, netwerkbeheerders en leveranciers maar ook de fabrikanten van huishoudtoestellen, consumentenelektronica, warmtepompen enzovoort.

Miele is een van die producenten die samenwerken met EnergyVille. Het Duitse bedrijf test er huishoudapparaten die niet alleen zelf kiezen wanneer ze hun taak vervullen maar ook de fabrikant verwittigen wanneer het tijd is voor een onderhoud of er een onderdeel defect is. Het huis van de toekomst is dus niet alleen energiezuinig maar ook nog eens intelligent.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business