Nieuws

Oxford Advanced Learner’s Dictionary

Met dikke woordenboeken zeulen is voorbij: voortaan raadpleeg je ze op een tablet of smartphone. De Oxford Advanced Learner’s Dictionary wijst de weg. 

De OALD is een gereputeerd woordenboek voor studenten Engels in het hoger middelbaar en hoger  onderwijs. Er zijn wereldwijd al 30 miljoen exemplaren van verkocht.

Om al dat papier voor dit bijna tweeduizend pagina’s dikke naslagwerk te leveren, zijn hele bossen gesneuveld. Dat hoeft voortaan niet meer: je kunt de OALD vanaf nu ook op een iPad, iPhone of iPod touch naslaan. De OALD voor iOS is identiek aan de achtste editie en bevat definities voor ruim 183.500 woorden en uitdrukkingen.

Megaan met de tijd
Ze zijn in Oxford bij de tijd, want ook recente begrippen als carbon footprint, blogosphere en tweet zijn opgenomen. De interface is de overzichtelijkheid zelve. In de linkerkolom staat een alfabetische lijst met trefwoorden (van ‘a’ tot ‘zygote’).

Je kunt naar een bepaalde beginletter springen of, veel handiger, je zoekterm in het veld boven die kolom intikken. De woordverklaring staat in het hoofdscherm. Via de instellingen kun je de tekstgrootte instellen, zodat die vlot leesbaar blijft. Bij heel wat definities horen grafiekjes of illustraties.

Het grootste voordeel ten opzichte van het papieren woordenboek is dat elk woord in een definitie aanklikbaar is. Zo lees je dat een cityan important town’ is; door op town te klikken, spring je meteen naar dat lemma. Favoriete lemma’s kun je aan een eigen lijst toevoegen, zodat ze snel terug te vinden zijn.

Ook leuk is dat je elk woord en de meeste voorbeeldzinnen kunt laten voorlezen. Je hebt daarvoor geen internetverbinding nodig, maar je moet dan wel de spraakbestanden downloaden. Zowel de woorden als de voorbeeldzinnen downloaden kost je wel 1,5 GB aan ruimte.

We hebben de toekomst van woordenboeken gezien, en die heet OALD. De enige beperking is dat we geen definities kunnen kopiëren en plakken in andere apps.

Oxford Advanced Learner’s Dictionary
Prijs: 22,99 euro (via App Store) (december 2011)

PRO: handig en gemakkelijk doorzoekbaar.
CONTRA: willekeurig op een lemma terechtkomen wordt moeilijker.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business