Nieuws

Haal meer uit je luidsprekers

Je hebt ongetwijfeld een paar luidsprekers aan je computer gekoppeld. Maar haal je er wel het maximum uit? Test het met deze tips.

1. De beste luisterpositie
Hoe verder je luidsprekers uit elkaar zet, hoe breder het stereobeeld. Overdrijf je, dan zal er in het midden een ‘gat’ vallen. Bij de ideale afstand tussen je luidsprekers hou je beter ook rekening met je ideale luisterpositie.

Niet alleen de kwaliteit van je luidsprekers en de plaatsing ervan hebben invloed op de klankkwaliteit, maar ook je eigen positie. Idealiter zit je in de punt van een denkbeeldige driehoek waarvan de basis gevormd wordt door de twee speakers. Daarbij is de afstand van je lichaam tot de luidsprekers ongeveer gelijk aan de afstand tussen de twee speakers.

2. Meer bas zonder aan de knop te draaien
De basweergave van luidsprekers kan behoorlijk beïnvloed worden door muren. Staan je luidsprekers dicht in de buurt van een zij- of achtermuur, dan zal je meer lage tonen te horen krijgen dan wanneer ze ver van alle muren af staan. Wil je dus wat meer bas, zonder aan de knop te moeten draaien, dan kan je je speakers dichter tegen de muur zetten. Voor het omgekeerde effect plaats je ze wat verder van de muur af.

3. Betere tonen
Ook de midden- en hoge tonen kan je beïnvloeden door je luidsprekers anders neer te zetten. Je krijgt ze beter te horen als je de luidsprekers meer naar binnen draait en ze dus meer naar jezelf richt in plaats van recht naar voor. Dat heeft ook als gevolg dat de invloed van eventuele zijmuren vermindert, en dus zal ook de weergave van de lage tonen anders zijn. Een perfecte opstelling bestaat niet; je zal zelf het evenwicht moeten vinden.

4. Sleutel (niet) aan de instellingen
Elke mediaspeler en de meeste geluidskaarten hebben hun eigen instellingenvenster. Daar vind je niet alleen een equalizer (met voorinstellingen als Pop, Rock en Classic), maar soms ook ‘klankverbeterende’ opties. Zet zowel de equalizer als de andere opties uit en probeer dan met zo weinig mogelijk aanpassingen een zo goed mogelijke klank te halen. Hoe minder je het geluidssignaal aanpast, hoe beter.

5. De ideale hoogte
Er bestaat wel zoiets als een ideale hoogte om luidsprekers op te stellen: met de tweeters op oorhoogte. Tweeters zijn de zogenaamde drivers die voor de hoge tonen zorgen. Het zijn de kleinste rondjes, die normaal gezien ook het hoogst geplaatst zijn op de luidsprekers. Zet je de tweeters op oorhoogte, dan krijg je een meer natuurlijke klank.

6. Geef ze ruimte
Geluid weerkaatst, dat is geen geheim. Het betekent ook dat de omgeving rond je luidsprekers invloed heeft op de klank. Staan je speakers op je bureau, dan weerkaatst de klank meer (of anders) dan wanneer je ze aan de muur hangt of op een voetstuk zet.

Hoe vrijer je luidsprekers staan, hoe beter de klank. Of je nu echt staanders moet gaan kopen om je computerluidsprekers van 20 euro op te plaatsen, is natuurlijk een andere vraag.

7. Korte kabels
Ook belangrijk voor een goede klankkwaliteit: het transport van het geluid naar je speakers. De kans is klein dat je op dat vlak problemen hebt, want je computer staat wellicht vlak bij je speakers. Voor wie toch een gekke constructie op poten heeft staan: verlengkabels kunnen een negatieve invloed hebben op de geluidskwaliteit.

8. Surround en subwoofer
Heb je een surroundsetje staan, dan plaats je de drie voorste speakers liefst allemaal even hoog, met de tweeters op oorhoogte. De achterste luidsprekers zet je net iets hoger dan je oren.

Net als bij gewone  luidsprekers heeft de plaatsing ook bij een subwoofer een belangrijke invloed op de klank. Niet zozeer de precieze plaats van het ding (je hoort toch niet of die lage klanken van links of van rechts komen), maar wel de afstand tot muren en meubels. Een subwoofer zet je niet in een hoekje, als je een modderige klank wil vermijden.

9. Televisiespeakers
Heb je een luidsprekersysteem aan je televisie hangen, dan heb je geluk. Dolby heeft namelijk enkele schema’s online gezet, die je de ideale plaatsing van je speakers tonen. Afhankelijk van de afstand tot het scherm en het aantal luidsprekers krijg je te zien waar en onder welke hoek je je speakers best zet voor een optimale klank. Je vindt de schema’s hier.

10. Experimenteer
Zoals je leest, is de klank die uit je speakers komt afhankelijk van een heleboel factoren. Om jouw luidsprekers optimaal te benutten, experimenteer je dus wat in het rond.

Zoek bijvoorbeeld een kwalitatief opgenomen stukje muziek uit (best met veel bas), zet je in de luisterpositie en laat een van je vrienden op jouw bevel de speakers anders plaatsen terwijl jij aandachtig luistert naar het verschil in klank.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business