Nieuws

Telenet laat je surfen via modem van je buren

Telenet wil tegen eind volgend jaar een half miljoen wifinetwerken voor zijn internetklanten openstellen via de modems van klanten.

Homespots noemt de kabelaar uit Mechelen de semi-publieke netwerken. Eerst komt er een test bij 15.000 Telenet-internetklanten uit het Gentse, waarna de dienst wordt geëvalueerd en in de rest van Vlaanderen wordt uitgerold. Tegen het einde van 2012 hoopt Telenet een half miljoen homespots te hebben opgezet.

Automatisch geactiveerd
Internetklanten met een Docsis 2.0- of 3.0-modem met ingebouwde wifirouter ontvangen een software-update, waarna hun modem automatisch twee wifisignalen uitzendt. De dienst is opt-out. Telenet zet dus standaard je modem open voor andere internetklanten, maar je kan wel uittekenen via de Mijn Telenet-pagina.

[related_article id=”158455″]

Telenet benadrukt dat het eigen netwerk en het Homespot-netwerk, dat de SSID TELENETHOMESPOT krijgt, elk een eigen IP-adres krijgen en dus van elkaar gescheiden zijn. Als je wilt surfen via een homespot moet je net zoals bij een Telenet-hotspot je eigen inloggegevens opgeven op de portaalsite die verschijnt als je verbinding maakt.

Niet voor alle internetklanten
Als je geen Homespot wil kan je ook niet profiteren van klanten die hun modem wel openstellen. Hetzelfde geldt trouwens voor internetklanten met een modem-only opstelling of een verouderd toestel. FiberNet-abonnees hebben vrijwel allemaal de juiste modem. We vermoedden eerder al dat Telenet een dergelijk systeem zou lanceren toen het de nieuwe wifimodem verplichtte voor FiberNet-gebruikers.

De snelheid waarmee je op op een homespotverbinding kunt surfen wordt bepaald na de testfase in Gent. Per Homespot geldt een limiet van vier simultane gebruikers en elke gebruiker mag maandelijks 2 GB opsouperen. Die 2 GB wordt niet van je maandlimiet afgetrokken.

Belgacom achterna
Concurrent Belgacom sloot deze zomer een overeenkomst met het Spaanse Fon, dat wereldwijd wifinetwerken beheert die gratis toegankelijk zijn voor leden. Internetklanten bij Belgacom die met hun draadloze B-box-modem een tweede Fon-netwerk opzetten, kunnen dankzij hun lidmaatschap ook in het buitenland gratis surfen. Momenteel hebben al meer dan 100.000 Belgacomklanten een Fon-netwerk opgezet, weet Belgacomwoordvoerder Jan Margot.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business