Nieuws

Kim Dotcom riskeert 20 jaar voor piraterij

Kim "Dotcom" Schmitz moet in zijn Nieuw-Zeelandse cel blijven in afwachting van zijn proces. De man achter downloadsite Megaupload kijkt aan tegen twintig jaar gevangenisstraf. Hij wordt beschuldigd van piraterij en witwaspraktijken.

De 38-jarige Kim Dotcom is een imposante figuur: boomlang, 130 kilo droog aan de haak. Het kan geen eenvoudige opdracht geweest zijn voor de Nieuw-Zeelandse politieagenten om hem uit zijn Dotcom-villa te halen. Met een van zijn vele geweren bij de hand, in een sterk beveiligde kamer, probeerde hij zijn arrestatie op 20 januari zo lang mogelijk uit te stellen. Tot hij zich toch moest overgeven.

De arrestatie is typerend voor de levensstijl van de louche zakenman. Hij poseerde gewillig bij zijn sportwagens, privéjets en luxejachten, liet zich omringen door horden mooie vrouwen, was een graag geziene gast in exclusieve nachtclubs en was niet vies van drugs. Kim Dotcom, zoals hij sinds enkele jaren ook officieel heet, waande zich uitgestegen boven de wereld. Vandaar ook de nummerplaat "GOD" op zijn Rolls Royce.

NASA gehackt
Hij is klein begonnen. Kim Schmitz was een computerhacker zoals er wel meer waren. Alleen slaagde hij erin om de website van de NASA te kraken. Iets wat hem in de jaren negentig wereldwijde bekendheid opleverde.

Na een bezinningsperiode van twee maanden in de gevangenis, begon Schmitz een computerbeveiligingsbedrijf en verdiende veel geld. Met dat geld baande hij zich een weg door de Duitse jetset. Het duurde dan ook niet lang of de Duitse boulevardpers sloot hem in de armen. Kim Schmitz kreeg van hen de eretitel "de dikste man van het internet".

Toch kreeg hij snel weer problemen met het gerecht. Omdat hij op het internet sjoemelde met creditcards. En omdat hij wordt vervolgd voor handel met voorkennis rond de aan- en verkoop van aandelen.

Megaupload
Maar hij werd pas echt een bekendheid dankzij de website Megaupload, die hij in 2005 oprichtte. Daarmee kunnen internetgebruikers gemakkelijk bestanden uitwisselen. Het betekende een revolutie voor het illegaal downloaden. En het bezorgde Schmitz, die van het Duitse Kiel uitweek naar Nieuw-Zeeland, een fortuin.

Vragen om beschermde werken van de site te halen werden jarenlang genegeerd. Volgens de beheerders van de site waren het immers niet zij, maar wel de gebruikers die mogelijke overtredingen begingen.

Uitlevering gevraagd
Het privékapitaal van Kim Dotcom wordt geschat op 32 miljoen euro. Het stelde hem in staat om een buitensporig luxeleven te leiden, waar hij graag mee uitpakte. "Neem al je dromen en vermenigvuldig ze met tien. Dan krijg je een idee hoe een doorsnee dag er voor mij uitziet", liet hij eens optekenen. Zo deed hij graag mee aan de Gumball-race, waarbij rijken met hun sportwagens over de openbare weg racen met een pak geld in de hand, zodat ze snelheidsboetes meteen kunnen betalen.

De Verenigde Staten willen dat de Duitser wordt uitgeleverd en berecht. Hij wordt beschuldigd van de grootste auteursrechtenschending in de Amerikaanse geschiedenis. Hij riskeert twintig jaar cel. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business