Nieuws

Windows 8 Consumer Preview: een nieuw begin

Microsoft geeft vandaag een voorlopige versie vrij van Windows 8. En zo kan het brede publiek zijn mening geven over de belangrijkste Windowsversie sinds Windows 95.

Een moderne computer moet enkele dingen doen, zomaar uit zichzelf als hij uit de verpakking komt. Hij moet je op het web brengen en Facebook kunnen openen. Hij moet communicatie met vrienden, familie en collega’s ondersteunen en hij moet muziek en video afspelen. Daarnaast moet hij nog zoveel meer kunnen met apps die je vindt en installeert.

Al die mogelijkheden van een computer vragen een mix van hardware, software en diensten die je allemaal samen ‘de ervaring’ kan noemen. En dat is meer dan een lijst functies of specificaties en een hoop screenshots.

[related_article id=”161452″]

Microsoft had het al eerder over die ervaring. Windows XP stond immers al voor ‘experience’, het Engelse woord voor ervaring. Maar het bedrijf heeft er wel een decennium over gedaan om die woorden in daden om te zetten. Windows 8 is het eerste besturingssysteem dat gemaakt is zodat hardware, apps en diensten samen een consistente ervaring afleveren.

Een vooruitblik
Microsoft noemt de voorlopige versie geen bèta, maar een Consumer Preview. En dat is exact wat het is: een vooruitblik. Het is te vroeg om zware testen te gaan draaien of om een definitief oordeel te vellen. Maar het is een mijlpaal die solide gebouwd is en die alle functies bevat die erin zullen zitten. Het is een goed ogenblik om te zien wat Microsofts vooruitgang is met wat waarschijnlijk het belangrijkste stuk software is dat het sinds twintig jaar vrijgeeft.

Ik draai de Windows 8 Build 8250 al een week op een Samsungtablet, dezelfde die de ontwikkelaars kregen op de Build-conferentie van Microsoft in september.

De Betta-vis van de Windows 8 Consumer Preview

De Samsungtablet is een toestel dat de touchscreenmogelijkheden van Windows 8 goed toont. Mijn reviewtoestel heeft ook een dockingstation dat het mogelijk maakt om het aan te sluiten op een monitor van 24 inch, een toetsenbord en een muis. Zo kan ik meteen testen hoe de meeste mensen Windows 8 gaan gebruiken: op een conventionele pc zonder aanraakmogelijkheden.

Als je al met de Developer Preview van Windows 8 van zes maanden geleden hebt gewerkt, heb je de bouwstenen van Windows 8 aan den lijve ervaren. Maar die onaffe versie heeft helemaal niet de afwerking en al helemaal niet de apps die het besturingssysteem bruikbaar maken voor het brede publiek.

Met de vandaag vrijgegeven versie wordt het plaatje al een stuk duidelijker. Microsoft zegt dat het meer dan 100.000 veranderingen heeft aangebracht sinds de Developer Preview. En dat zie je eraan af. Windows 8 is nog steeds een onafgewerkte bouwwerf, maar deze versie is klaar voor de enthousiastelingen, early adopters en vooral de sceptici die een balans willen opmaken.

Een dozijn kleine en enkele grote veranderingen pakken de klachten over het startscherm en het zoekscherm aan. Je kan groepen iconen makkelijker beheren en namen geven aan die groepen.

Startscherm Windows 8 Consumer Preview

Er is ook behoorlijk wat bijgeschaafd aan de toetsenbord- en muisinterface. Het duurde een dag voor ik gewend raakte aan een handvol nieuwe navigatietechnieken. Na die korte introductieperiode bleek dat mijn taken inderdaad sneller en efficiënter verlopen dan in Windows 7.

Op de desktop van Windows 8 is de opvallendste verandering de afwezigheid van een startknop. Maar hij is niet weg. Als je je muis naar de rechterkant van het scherm beweegt, zie je het starticoon van Windows 8 in het centrum van de Charms-balk. (In feite spelen de vier hoeken een cruciale rol in het gebruik van de muis met Windows 8. Maar dat lees je in een volgend artikel.)

Desktop van Windows 8

De Developer Preview heeft een heterogene verzameling apps die letterlijk door stagiairs bij Microsoft gebouwd zijn. In de Consumer Preview zijn die apps verdwenen en vervangen door een bruikbaardere verzameling van achttien apps in de Metro-stijl: mail, agenda, messaging en media-apps  voor muziek, video en foto.

Je vindt er verbindingen naar diensten van Microsoft zoals Hotmail, Skydrive en Xbox Live en van andere diensten zoals Gmail, Facebook en Flickr. De Metrostijl-apps van derden zullen ook in de Windows Store beschikbaar gemaakt worden.

App-winkel van Windows 8 Consumer Preview

Een week is net lang genoeg om alvast een oppervlakkige ervaring te hebben voor een nog onvolledig Windows 8. Ik verwacht dat een groot aantal Windowsgebruikers de radicale wijzigingen zal haten. Er wordt immers afgerekend met een hele hoop ingesleten gewoontes. De grote vraag is of het grote publiek tot een andere vaststelling komt als ze het besturingssysteem zelf ervaren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business