Nieuws

Drie moederborden voor bruut geweld

Recent heeft Intel met de X79-chipset zijn vlaggenschip gelanceerd, en daarvoor worden de zware kanonnen bovengehaald. Asus, Gigabyte en MSI hebben hun referentieborden op de markt gebracht, maar de prijskaartjes zijn niet voor de poes. Beginnen doen we alvast met een klepper.

Asus had zijn topmodel al klaar bij de lancering van de Intel Sandy Bridge-E en heeft ook het beste bord van het moment. Dat komt vooral door de OC-Key. Net wanneer je denkt dat je alles hebt gezien wat betreft overklokken, gaat Asus een stap verder. Deze DVI-adapter plaats je tussen je monitor en je grafische kaart. Daarna geeft hij in realtime alle belangrijke data weer zoals temperatuur en overklokinstellingen.

De OC-Key werkt volledig zelfstandig. Zelfs als je computer is uitgeschakeld, kun je nog steeds data aflezen. Het wordt allemaal nog veel leuker, want je kunt enkele basisinstellingen direct aanpassen, zonder dat je daarvoor naar het BIOS moet. Dit betekent niet dat je het uitgebreide UEFI-BIOS moet negeren, want hierin zitten nog veel meer mogelijkheden.

Gelukkig zorgen de talrijke instellingen ook voor goede overklokresultaten. Van de drie geteste moederborden scoort dit moederbord het hoogst. Een watergekoelde Intel Core i7-3960X konden we probleemloos stabiel overklokken tot 4,7 GHz, met zelfs één bepaalde run van 5 GHz. Dit is trouwens het enige moederbord dat compatibiliteit biedt met koelers van Intels oude 1366-socket.

Om van dit bord de ultieme droom van overklokkers te maken, zitten er tot zeven probe-aansluitingen op, die de temperatuur op verschillende plaatsen meten. De sensors op het moederbord zijn trouwens helemaal voorzien op het zware overklokwerk, met ondersteuning voor vloeibare stikstof tijdens extreme sessies.

Als we dan toch een minpuntje moeten noemen, dan is het de gebrekkige geluidschip. Bij een moederbord met zo’n prijs verwachten we toch iets beters. Los daarvan is dit bord de natte droom voor elke overklokker die zijn computer graag tot een hoger niveau wil tillen.

In gamemodus
Waar Asus vol inzet op overklokkers, richt Gigabyte met zijn G1.Assassin 2 zich resoluut op de gamers. Begrijp ons niet verkeerd, je kunt met dit bordje perfect overklokken, maar de resultaten komen niet in de buurt van de andere twee borden. Er is zelfs geen hardwarematige knop op het moederbord gesoldeerd.

De grootste troef hier is ongetwijfeld de Creative CA20K2-geluidschip. Die zorgt voor een geweldige geluidsbeleving, zolang je luidsprekers van een degelijk niveau zijn. Om de geluidsfreaks nog meer ter wille te zijn, maakt Gigabyte zelfs gebruik van de beruchte Nichicon MUSE ES-condensatoren. Dat bespaart je toch al snel 150 euro voor een degelijke geluidskaart.

Een tweede luxeonderdeel is de Bigfoot Networks Killer-netwerkchip. Die zou ervoor zorgen dat je van hogere snelheden geniet tijdens online gamesessies en hij ontlast bovendien je processor. Na meerdere gamesessies kunnen we geen verschil in netwerkprestaties optekenen, maar we durven best te geloven dat je processor een klein beetje wordt ontlast, zodat die andere taken kan opnemen.

Zo’n aparte netwerkkaart kost in de winkel al snel 100 euro. Gigabyte mikt duidelijk op extra functies en doet het goed met zijn meegeleverde PCI Express-uitbreidingskaart voor wifi en bluetooth 4.0. De G1.Assassin 2 is met andere woorden een extravagant vormgegeven moederbord, dat zijn prijs meer dan waard is door de ingebouwde functies en meegeleverde extra’s.

Nog meer oorlogsgeweld
Het leger lijkt wel een bijzonder gewild thema bij moederbordproductenten. Niet alleen Gigabyte, maar ook MSI kiest voor dit thema, al komt het bij hen wat geforceerd over. Vooral de gouden kogels zijn een beetje overdreven. Gelukkig kopen we moederborden voor hun functionaliteit, en niet voor hun uiterlijk.

MSI plaatst zijn bord rechtstreeks naast de Asus Rampage IV Extreme, dat vooral gericht is op de diehard overklokkers. Qua BIOS-instellingen zijn ze aan elkaar gewaagd, al scoort MSI toch minder goed bij het overklokken. Tot 4,6 GHz blijft hij stabiel; met enkele instabiele benchmarkruns en de Intel Core i7-3960X op waterkoeling komen we tot 4,8 GHz.

Om de temperatuur bij te houden zijn er specifieke meetpunten. Dit moederbord bevat daarentegen met OC Genie wel een automatische overklokfunctie, die je computer veilig overklokt. Onze processor klimt al snel van de 3,3 GHz standaardsnelheid naar 4 GHz. Handig voor gebruikers die liever niet in het BIOS rommelen om hun processor te versnellen.

MSI zorgt naast overklokpotentieel ook voor een degelijke geluidschip in de vorm van de Creative X-Fi MB2. Kwalitatief gezien is die een stuk beter dan de standaard geluidsoplossingen voor moederborden, maar het is nog lang niet zo goed als Gigabytes G1.Assassin 2.

We zouden kunnen besluiten dat de Big Bang-Xpower II eigenlijk wat verloren loopt tussen de twee andere borden, zonder echt een meerwaarde te bieden. Volgende keer beter.

Asus Rampage IV Extreme
Prijs: 399 euro (maart 2012)

PRO: OC-key; beste overklokresultaten; compatibel met oude processorkoelers; bluetooth.
CONTRA: geen specifieke geluidschip.

Gigabyte G1.Assassin 2
Prijs: 379 euro (maart 2012)

PRO: Uitstekende geluidchip; wifi en bluetooth 4.0; Bigfoot Killernetwerkchip.
CONTRA: maar vier geheugensleuven; geen aan-uitknop op het moederbord.

MSI Big Bang-Xpower II
Prijs: 399 euro (maart 2012)

PRO: X-Fi MB2 geluidschip; automatische overklokknop.
CONTRA: design afgekeken van Gigabyte; weinig extra’s meegeleverd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business