Nieuws

Persoonsgegevens zoeken op het internet

Wat zou er terecht zijn gekomen van je oude schoolmakkers? De buurjongens van vroeger, of je vrienden van het voetbal? Met wat speurwerk in je luie zetel kom je ongetwijfeld verder dan je dacht.

De Romeinen wisten het al: verba volant, scripta manent. Wie schrijft, die blijft, en dat geldt des te meer voor wat je neerpoot op het internet. Dat heeft zo’n olifantengeheugen, dat elk spoor dat je ooit ergens hebt achtergelaten op een of andere manier te traceren valt.

Wie zich ooit aan een potje ego-googelen heeft bezondigd – iedereen dus – zal wellicht tot zijn ontzetting hebben vastgesteld hoeveel informatie hij over zichzelf heeft kunnen terugvinden. In dit artikel neem ik je mee op een digitale speurtocht, op zoek naar oude bekenden, of misschien nieuwe vrienden?

Vooral in de Verenigde Staten hebben heel wat sites en services zich op zulk detectivewerk toegelegd. Www.zabasearch.com en www.anywho.com, om er maar twee te noemen, maar er blijven gelukkig (?) genoeg sluipwegen over om ook dichter bij huis een en ander op te vissen.

Begin bij Google
Weliswaar niet alles, maar toch veel vertrekt van Google. Zo ook mijn eigen detectivewerk. Of je nu over de echte naam van de gezochte persoon beschikt, of slechts een alias of een e-mailadres in handen hebt, de kans is groot dat Google je verder op weg zet.

Blijkt je zoekterm te veel – ook irrelevante – hits op te leveren, dan moet je afbakenen. plaats bijvoorbeeld de volledige naam tussen dubbele aanhalingstekens en voeg andere relevante trefwoorden toe. Ik denk aan beroep, woonplaats, locatie, nickname enzovoort.

Ken je de school of het bedrijf waaraan die persoon verbonden is, dan is het ook mogelijk je zoektocht te beperken tot de site van die instantie: site:school.be "Toon Van Daele”, bijvoorbeeld. Blijken er naamgenoten rond te lopen die je uit de zoekresultaten wil bannen, gebruik dan een of meer mintekens, telkens gevolgd door de gewraakte term.

Begin bij Google

Discussiegroepen
Naast de ‘klassieke’ Google-zoekmachine is er ook nog Google Discussiegroepen. Deze gratis dienst is niks anders dan een reusachtig archief met artikelen die ooit op Usenet gepost werden. Usenet is een gedecentraliseerd netwerk waar gebruikers rond bepaalde onderwerpen tekstberichten en binaries – binaire bestanden zoals plaatjes en films – met elkaar kunnen uitwisselen.

Nu heeft Usenet de laatste tijd wel veel van zijn pluimen verloren (binaries niet te na gesproken), maar als de gezochte persoon al flink wat jaren op het net actief is, is de kans groot dat je ook hier sporen terugvindt.

Wat mezelf betreft: ik tref hier zelfs artikels aan die ik al in 1995 had gepost, evenals een paar berichten van andere gebruikers waarin mijn naam voorkomt – ook op deze manier kunnen de discussiegroepen interessante informatie opleveren!

Discussiegroepen

Afbeeldingen
Met wat geluk zet ook Google Afbeeldingen je op een bruikbaar spoor. De kans is groot dat je ook hier irrelevante afbeeldingen zal moeten uitwieden door bijvoorbeeld bijkomende zoektermen te gebruiken. Vanuit het linkerpaneel is het bovendien mogelijk om te focussen op alleen foto’s of zelfs op gezichten.

Ook TinEye is een poging waard. Deze service biedt een ‘omgekeerde’ zoekmachine voor plaatjes aan. Je uploadt een foto of je verwijst naar een online plaatje, en TinEye graaft onmiddellijk in zijn  verzameling van 2 miljard afbeeldingen op zoek naar (min of meer) identieke plaatjes.

Vindt TinEye die, dan krijg je meteen ook de bijhorende url. Wie weet, haal je op die manier verschillende sociale profi elen boven water van de persoon wiens afbeelding je aan TinEye hebt doorgespeeld.

Afbeeldingen

Wie zoekt jou?
Google zelf reikt je een aantal tips aan om uit te vissen wat er zoal over jezelf te vinden is en hoe je dat enigszins onder controle houdt. Je vindt deze tips op www.clickx.be/link/reputatiebeheer. Zo kan je er onder meer voor zorgen dat je een melding ontvangt zodra er (via Google) nieuwe gegevens over jezelf gepubliceerd worden.

Dat doe je via het Google Dashboard, waar je je aanmeldt met je Google-ID. Hier klik je in de rubriek "Ik op het internet" de link "Meldingen instellen voor zoekopdrachten naar uw gegevens" aan, waarna je aangeeft bij welke trefwoorden (zoals je naam, je e-mailadres, …) je hoe vaak een e-mail wil ontvangen.

Begin bij Google

Verwijder jezelf uit Google
Weinig verrassend stelt Google ook voor een Google-profiel van jezelf te maken via https://profiles.google.com: zo kan je de informatie die anderen over jou te zien krijgen wat kanaliseren – maar weet Google zelf tegelijk ook weer wat meer over jou.

Tot slot wijst Google nog op de mogelijkheid om ongewenste inhoud te verwijderen uit de zoekresultaten, maar zo’n aanvraag moet dan wel zeer gegrond zijn en, als het even kan, juridisch onderbouwd. Een goed vertrekpunt hiervoor is www.clickx.be/link/verwijder_uit_google.

Street View
Ben je erin geslaagd het huisadres te weten te komen, dan helpt www.1207.be (België) of www.detelefoongids.nl (Nederland) je snel ook aan het telefoonnummer. In België kan dat trouwens ook in omgekeerde richting. Dankzij Google Maps en Streetview hoef je je bovendien niet meer fysiek te verplaatsen om een aardig idee te krijgen van hoe en waar de gezochte persoon woont.

Het volstaat door te klikken op het kaartje dat je via www.1207.be te zien krijgt of naar maps.google.com te surfen en daar het adres in te voeren. De kans is groot dat je links (net boven de zoombalk) een oranje mannetje aantreft.

Zodra je dat naar de gewenste plaats op de kaart versleept, krijg je het straatbeeld in detail te zien en kan je in de omgeving rondwandelen, net alsof je er fysiek aanwezig bent.

Personenzoekers
Er zijn zoekmachines die zich specialiseren in het opsporen van (persoons) namen. Een ervan is www.knowem.com die een paar honderd sociale sites doorploegt en je vertelt of de ingetikte naam als profielnaam voorkomt. Je kan zowel ‘echte’ namen als nicknames ingeven.

Ook yoName doorzoekt een hele reeks sociale sites en blogs. Wink claimt ’s werelds grootste personenzoeker te zijn. De dienst blijkt in elk geval veelzijdig: je kan onder meer zoeken op naam, e-mailadres en telefoonnummer.

Behoorlijk indrukwekkend zijn ook de zoekresultaten van pipl, dat naar eigen zeggen ook het ‘diepe web’ ontsluit – sites die vaak buiten schot blijven van de klassieke zoekmachines. Dichter bij huis vinden we onder meer wieowie, Schoolbank en Schoolreünie – de Nederlandse tegenhangers van het Belgische Schoolbord.

Personenzoekers

Facebook
Je kan er niet onderuit: van alle sites klapt Facebook nog het meest uit de biecht. Met meer dan 800 miljoen actieve leden is de kans groot dat ook jouw most wanted zich hier ophoudt. Als het bovendien wat meezit, heeft die persoon zijn privacy-instellingen niet goed voor elkaar en ligt de informatie voor het rapen.

Hebben de personenzoekers geen Facebook-account opgeleverd, dan kan je de naam zelf nog altijd ingeven op www.facebook.com zelf. Heeft die persoon zelf geen foto’s (van zichzelf) geüpload, dan heeft iemand uit z’n vriendenkring hem wellicht wel op een foto herkend en zijn naam getagd. De automatische gezichtsherkenning van Facebook speurt in elk geval maar al te graag mee.

Personenzoekers

Eigen schuld
Facebook is een roddeltante en als je niet oplet, ligt ook jouw privéleven op straat. Wil je graag weten hoe een willekeurige bezoeker jouw profi elpagina te zien krijgt? Open dan zelf je profi el, klik op Weergeven als (rechtsboven) en vervolgens op de link Openbaar.

Val je achterover van de informatie die je zelf te grabbel hebt gegooid, dan zit er weinig anders op dan je profiel wat meer af te schermen. Je vrienden kunnen weliswaar altijd je profi el zien, maar foto’s, activiteiten en locaties kan je wel verbergen. Klik op het pijltje rechtsboven en kies Privacyinstellingen. Doe zeker de moeite om elk item een voor een te openen en (via Instellingen bewerken) de opties naar wens in te stellen.

Twee instellingen verdienen extra aandacht. Ten eerste, wil je vermijden dat Facebook met behulp van ingebouwde gezichtsherkenning je naam aan andere gebruikers suggereert op basis van eerdere getagde foto’s, ga dan naar de rubriek Instellingen voor tags en deactiveer de functie Tagsuggesties.

Ten tweede, heb je graag een overzicht op de services en applicaties die van jou toegang tot je Facebook-gegevens krijgen, open dan de rubriek Apps en websites. Trek via de bovenste knop Instellingen bewerken alle ongewenste machtigingen weer in of, iets radicaler, kieper de toepassing genadeloos uit de lijst.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business