Nieuws

‘Binnenkort heb je geen Digibox meer nodig’

Als ik een aandeelhouder was van Telenet (en dat ben ik niet, overigens), dan zou ik me toch serieus zorgen maken om de uitspraken die CEO Duco Sickinghe onlangs deed tijdens de voorstelling van de kwartaalresultaten van Telenet. De Vlaamse mediabastions, met Christian Van Thillo van De Persgroep voorop, spuiden kort ervoor hun kritiek over de Digicorder, de settopbox van Telenet, en hoe dat bakje verantwoordelijk was en is voor heel wat inkomstenverlies bij de commerciële zenders.

De reactie van Sickinghe was correct, maar tegelijkertijd frappant voor een bedrijf dat het toch vooral moet hebben van een volledig dichtgetimmerd ecosysteem: "Er is zoveel talent en creativiteit bij de Vlaamse zenders en productiehuizen; waarom die creativiteit niet op die nieuwe platformen ontplooien? Je moet jezelf aanvallen, zeg ik altijd. Jezelf aanvallen, dat is altijd goed." Maar wat me vooral opviel was dat Sickinghe stelt dat al het moois dat op YouTube te zien is ‘een wake-upcall voor de omroepen moet zijn’.

Weg Digibox
Sickinghe zou beter oppassen met zijn voorstel voor Vlaamse ip-televisie, want zo interpreteer ik zijn uitspraken. Als zoiets echt van de grond komt, dan heb je binnenkort geen Digibox meer nodig om digitaal tv te kunnen kijken, en zelfs geen abonnement op de kabeldistributie. Bovendien komt dan het winstgevende triple-play model onder druk te staan, simpelweg omdat klanten enkel nog maar een (snelle) internetverbinding nodig hebben om te kunnen tv-kijken, te bellen en films te kopen/huren. En hoe gaat Telenet dan nog geld verdienen? Door de prijzen van hun breedbandverbindingen te verhogen?

[related_article id=”158455″]

Vroeger anders
De uitspraken van Sickinghe zijn extra frappant wetende dat Telenet in het verleden heel anders dacht over VOD-diensten. Eind 2009 was er namelijk behoorlijk wat commotie naar aanleiding van een uitspraak van de toenmalige country manager van Microsoft België.

Het kwam er op neer dat Telenet en Belgacom door hun krappe downloadlimieten het praktisch onmogelijk maakten om externe partijen VOD via internet aan te laten aanbieden. Microsoft lanceerde toen de Zune videodienst op hun Xbox 360 spelconsole. Een film streamen kostte al snel ettelijke gigabytes en met downloadlimieten die, toendertijd, nog minder dan 20 gigabyte per maand bedroegen, was zo"n VOD-dienst te duur voor veel klanten simpelweg omdat ze dan zeer snel door hun datalimiet heen zaten.

Het feit dat Belgacom en Telenet downloadlimieten halsstarrig bleven (en blijven) toepassen, moest volgens mij dan ook vooral gezien worden als een middel om VOD-websites het zo lastig mogelijk te maken, en hen zeker niet te laten concurreren met de eigen VOD-diensten. Minister Van Quickenborne liet het BIPT zelfs een onderzoek starten naar mogelijke concurrentievervalsing, maar veel is daar niet van in huis gekomen.

Wellicht wil Duco Sickinghe met zijn uitspraken vandaag vooral bekomen dat de Vlaamse tv-zenders vlotter en flexibeler zijn in het aanbieden van VOD op Telenets eigen ecosysteem. VTM bijvoorbeeld is nog altijd niet te zien op het Telenet Yelo-platform. Wellicht is het vooral dat wat Sickinghe stoort, en niet zozeer de kritiek op de settopbox.

Technologisch is ip-televisie nu al perfect mogelijk – de smart-tv maakt opgang en er zijn meer dan genoeg kwalitatieve videodiensten – maar het is nog altijd wachten op veel en goede Vlaamse online content. Daar ligt de échte opportuniteit voor onze tv-zenders. De vraag is alleen hoe ze die content gaan aanbieden, en of Telenet daar nog een rol in zal spelen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business