Nieuws

Witte Huis trekt ten strijde tegen botnets

Het Amerikaanse Witte Huis belegt morgen een conferentie rondom cyberveiligheid om de gezamenlijke bestrijding van botnets te bespreken.

Vertegenwoordigers van de regering en de Amerikaanse techindustrie zullen achter gesloten deuren samenzitten om te bespreken hoe ze beter informatie kunnen uitwisselen over een van de grootste dreigingen in het computerlandschap.

Botnets zijn grote verzamelingen van geïnfecteerde computers die na besmetting op afstand kunnen worden ingezet voor gecoördineerde spamverspreiding, identiteitsdiefstal of verlammende aanvallen op webservers.

Uit de gesprekken moeten puntsgewijze afspraken komen over onderlinge communicatie, maar consumenten moeten ook betere informatie krijgen over hoe ze malware verwijderen die hun pc (of Mac) in een zombie verandert.

[related_article id=”158578″]

Moeilijk te doden
Botnets zoals Kelihos en Zeus hebben de afgelopen jaren miljoenen euro’s weten te bemachtigen met de besmettingen van miljoenen computers over de hele wereld.

Afgelopen maart wist Microsoft met hulp van het Amerikaanse minsterie van Justitie nog de command & control servers van een gigantisch Zeus-botnet in beslag te nemen, maar het spammende Kelihos blijft ondanks verdelgingspogingen nog altijd actief.

Botnetmakers worden steeds slimmer in het verspreiden van hun kwaadaardige programma’s. McAfee vond begin mei op de site Pastebin de broncode van een nieuw botnet. Daaruit bleek dat de bewuste malware doelbewust opsporing ontliep van onder meer Wireshark, een programma dat zich specialiseert in het detecteren van (verdachte) netwerkpakketjes.

Privacy versus veiligheid
Het uitwisselen van informatie tussen de techwereld en de Amerikaanse overheid ligt gevoelig, omdat mogelijk de privacy van Amerikaanse computergebruikers in het geding kan komen.

De Cyber Intelligence Sharing and Protection Act (CISPA), een recent wetsvoorstel dat bedrijven op vrijwillige basis privacygevoelige informatie laat delen met de Amerikaanse overheid, werd onthaald op een storm van kritiek, omdat de vage bewoordingen in de wetstekst zou kunnen leiden tot beknotting van de vrijheid van meningsuiting.

Hoewel het Amerikaanse huis van afgevaardigden het voorstel goedkeurde, is de kans klein dat CISPA het ook daadwerkelijk tot wetgeving schopt. Maar nadat de Obama-regering een veto uitsprak over CISPA, is de kans klein dat de Amerikaanse senaat het voorstel goed zullen keuren.

Daarom zal de Industry Botnet Group, een deelnemende alliantie van Amerikaanse kabelaars, internetproviders en softwarewaakhond BSA, benadrukken dat op geen enkele wijze vertrouwelijke informatie van klanten zal worden geopenbaard.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business