Nieuws

Franse voorganger web stopt ermee

Minitel, de bizarre Franse voorloper van het world wide web stopt er eind deze maand mee. Miljoenen Fransen geraakten ermee online, nog voor ze een internetverbinding hadden.

De Franse zanger Johnny Halliday is de grootste rockster waar je nooit van gehoord hebt. De al even Franse Minitel is het grootste computernetwerk waar je al evenmin van gehoord hebt. Miljoenen Fransen gebruikten het toestel om telefoonnummers op te zoeken, treintickets te kopen en zels mails te sturen. Zonder internet, met een interface die erg doet denken aan Teletekst.

De Minitel werd in 1982 gelanceerd door het Franse post- en telecombedrijf PTT. De toestellen, een terminal met een klavier, kreeg je gratis bij een telefoonaansluiting en je kon er gratis telefoonnummers mee opzoeken. Andere diensten zoals postorderbestellingen, treinticketreserveringen, databanken en virtuele prikborden waren betalend.


Het succes
Omdat de Minitel gratis was, haalde het toestel een enorme penetratie in Frankrijk. Eind 1999 hadden 25 miljoen van de 60 miljoen Fransen toegang tot zo’n toestel. Zelfs in 2009, als het internet al tot volle rijpheid is gekomen, werden er per maand in Frankrijk nog 10 miljoen verbindingen gemaakt op het Minitel-netwerk.

Bij ons is het toestel wel geïntroduceerd, maar nooit echt doorgebroken. Belgacom heeft het toestel proberen in de markt te zetten, maar de opkomst van breedbandinternet via Telenet smoorde elk mogelijk succes in de kiem. In Nederland zijn er twee platforms van de PTT geweest: Viditel en Videotex.

Maar of het succes van de Minitel nu een goede of een slechte zaak was, daarover zijn de meningen verdeeld. Volgens de ene heeft het toestel de doorbraak van deftig internet vertraagd in Frankrijk. Gewoon omdat Minitel wel volstond. Langs de andere kant heeft de Minitel wel geleerd hoe je met informaticanetwerken kan omgaan. En dat is toch ook een verdienste.

Op 30 juni 2012 valt het doek over de Minitel. France Telecom gaat de dienstverlening stoppen.


Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business