Facebook scant chats op pedo-activiteiten

Wie als volwassene met een minderjarige over seks praat op Facebook, kan wel eens de politie voor de deur krijgen.

Het monitorsysteem van het sociale netwerk controleert op criminele activiteiten maar concentreert vooral op gesprekken tussen mensen met een specifiek soort gedrag op het netwerk. Als dat verdacht gedrag aan bepaalde zaken voldoet, wordt de activiteit gemarkeerd en verder onderzocht of de politie al dan niet moet worden gewaarschuwd.

Facebook deed het verhaal uit de doeken tegenover Reuters, waar securitychef Joe Sullivan vertelt hoe een dertigjarige man met een dertienjarig meisje wilde afspreken de dag nadien.

[related_article id=”158578″]

De technologie van het bedrijf zorgde er voor dat het gesprek automatisch werd gemarkeerd waarna werknemers van Facebook het konden nalezen en besloten om de politie te bellen die op zijn beurt de man arresteerden.

Voorwaarden
Het programma volgt niet elk gesprek, maar wel als er wordt voldaan aan bepaalde factoren. Bijvoorbeeld als de twee gesprekspartners elkaar niet kennen, pas kennen, geen gemeenschappelijke vrienden hebben of weinig contact hebben met elkaar, een aanzienlijk leeftijdsverschil hebben of ver van elkaar wonen.

De scanner zoekt naar bepaalde zinnen afkomstig uit in beslag genomen chatgesprekken van criminelen, waaronder ook pedofielen. Wel moet het eerst voldoende analyseren en overeenkomsten hebben voor een Facebookmedewerker het gesprek kan inkijken.

Het is dus niet zo dat je automatisch als pedofiel staat opgelijst zodra je als 35-jarige man pakweg je vijftienjarig buurmeisje op Facebook toevoegt. Al blijft de exacte werking van het systeem onbekend.

Correctheid is belangrijk
“We hebben nooit een omgeving willen opzetten waar we werknemers lieten kijken naar privégesprekken,” zegt Sullivan tegen Reuters. “Daarom is het heel belangrijk dat we technologie gebruiken met zeer weinig valse positieve meldingen.

Of Facebook de controle enkel doet binnen de VS of ook bij andere gebruikers is onduidelijk. Wel lijkt het voor de hand liggend dat het sociale netwerk zich concentreert op Engelstalige gesprekken.

Opmerkelijk genoeg heeft Facebook geen informatie op zijn site over de specifieke scanactiviteiten. Ook niet in documenten over samenwerkingen met de politie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business