Nieuws

EU laat censuurmaatregel binnenglippen

Een stuk van ACTA komt terug naar Europa. In stilte wordt een maatregel klaargestoomd waardoor sites makkelijker offline worden gehaald.

Het gaat officiëel om een hoop regels die moeten voorkomen dat internetproviders verantwoordelijk worden gesteld voor illegaal materiaal van hun gebruikers. Maar onderliggend is er de zogenaamde Notice and Action-procedure.

Drastischer dan in de VS
Die procedure is vergelijkbaar met het Amerikaanse Notice and Takedown, waarbij bijvoorbeeld een platenlabel een eenvoudig verzoek kan sturen om een illegale muziekvideo offline te halen.

Maar de versie van de Europese Commissie gaat veel verder en bevat volgens de website Iptegrity ook het blokkeren van inhoud met behulp van deep packet inspection, het overnemen van domeinnnamen en het blokkeren van betalingen.

Concreet gaat het om een consultatie onder de naam ‘A clean and open Internet: Public consultation on procedures for notifying and acting on illegal content hosted by online intermediaries.’ Wie wil kan op het einde van het document, en voor 5 september, als privépersoon of organisatie zijn opmerkingen geven over het initiatief.

Hoewel het document stelt dat het gaat om het opstellen van een omkadering om internetspelers niet verantwoordelijk te stellen voor illegale daden van hun gebruikers, verwijst het document naar artikel 14 van de E-commerce richtlijn die stelt dat een provider materiaal moet blokkeren of verwijderen zodra het hiervan op de hoogte wordt gesteld. Dat moet de basis voor Notice and Action worden.

Nooit zo bedoeld
Maar volgens Iptegrity is dat helemaal niet de bedoeling van Artikel 14. De site stelt dat hele E-commerce richtlijn in 2000 werd opgesteld als politiek compromis, maar wel een waarbij het verwijderen van materiaal op eenvoudig verzoek expliciet werd geweigerd.

Kort samengevat lijkt het er dus op dat de Europese Commissie maatregelen wil doorvoeren die onderliggend Notice and Action met zich meebrengen. Het verwijst hiervoor naar eerdere Europese richtlijnen (artikel 14) maar ook die hebben nooit als bedoeling gehad om een verwijderbeleid te starten.

Internetvrijheid
Computerworld wijst er op dat tegenstanders van Notice and Action doorgaans te horen krijgen dat de praktijk het makkelijker maakt om kinderporno offline te halen. Waar op zich weinig tegen in te brengen is.

Maar de vraag is voor welke doeleinden de procedure nog zal worden gebruikt. Zo wordt het met een Notice and Action-procedure meteen heel makkelijk om ongewenste sites of materiaal offline te halen zonder dat een rechter zich daarover moet buiten en dus ook zonder dat de uploader zich meteen kan verweren. Zulke praktijken zijn slecht voor de internetvrijheid.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business