Nieuws

De juiste toestellen voor je thuisnetwerk

Een thuisnetwerk is voor veel mensen iets waar ze niet graag aankomen, onder het motto “Als het werkt, ben ik al lang blij”. Toch wil ik een aantal belangrijke onderdelen aankaarten die in sommige gevallen je internetsnelheid en je thuisnetwerk een flinke boost kunnen geven. Alles wat essentieel is in een thuisnetwerk – routers, switches, access points, powerline adapters en range extenders – komt aan bod. 

Router
Een router is het basiselement in elk thuisnetwerk. Zonder router kan je in wezen maar één computer van internet voorzien. Een router zorgt ervoor dat je thuis een heleboel nieuwe, lokale internetadressen krijgt, allemaal afgeleid van dat éne inkomende signaal. Ideaal om je internetverbinding te delen met anderen. De meeste routers hebben vijf internetaansluitingen: één voor de internetconnectie zelf, en vier andere om computers te verbinden.

Bekabeld is één, maar draadloos is voor de meeste apparaten zoveel handiger. Het is tegenwoordig zelfs behoorlijk moeilijk om een router te vinden zonder draadloze functie. Dezer dagen doe je er best aan een n-router kopen. Er worden nog wel een handvol minder performante g-routers verkocht, maar blijf daar af. Ze zijn dikwijls goedkoper, wat het misschien verleidelijk maakt, maar ook n-routers dalen sterk in prijs. Dual-bandrouters zitten in de lift, dankzij de storingsvrije 5 GHz-frequentie.

[related_article id=”152275″]

Snel, sneller, supersnel? Op draadloos vlak zit blijkbaar nog veel progressiemarge, getuige de nieuwe vloot aan ac-routers die de winkels bestormen. Draadloos bieden ze op 2,4 GHz 450 Mbit/s, maar over de 5 GHz-band krijg je maar liefst 1.300 Mbit/s aan pure snelheid. Bij motoren en sportwagens heeft snelheid een pittig prijskaartje, en dat is bij ac-routers voorlopig niet anders: gemiddeld kosten ze 200 euro. Voorlopig heb je nog niets aan die snelheid, want er zijn nog geen toestellen die het ondersteunen, maar als je naar de toekomst kijkt, loont de investering wel. Of je wacht geduldig nog een half jaar af, en kijkt hoe de prijzen stelselmatig zakken.

Switch
Een router bevat al vier netwerkaansluitingen, maar soms blijkt dat in een thuisnetwerk niet voldoende. Om die aansluitingen uit te breiden, heb je een switch nodig. Belangrijk: zorg er voor dat je een gigabitswitch koopt: die levert genoeg snelheid om je thuisnetwerk vlot te laten werken.

Powerline adapter
Wie in z’n huis geen netwerkkabels heeft voorzien, kan dat probleem oplossen met een powerline adapter. Deze slimme technologie ‘knipt’ in feite de netwerkkabel virtueel door, om over te schakelen op elektriciteitskabels. De behaalde snelheden zijn, naast het type adapter dat je koopt, natuurlijk ook sterk afhankelijk van de kwaliteit en de ouderdom van je elektrische installatie. Denk er ook aan dat deze adapters in het stopcontact moeten. Sommige adapters bevatten zelf wel een nieuw stopcontact, zodat je geen stopcontacten verliest.

Access point
Wanneer je thuis niet tevreden bent over je draadloze bereik, kan je altijd een access point aankopen. Er zijn er niet zo gek veel meer, omdat de meeste routers tegenwoordig wel een draadloze functie hebben. Een access point is handig als je het bereik van je wifi-netwerk wil vergroten. Al wat je nodig hebt, is een netwerkaansluiting, bij voorkeur op enige afstand van je draadloze internetrouter, en een stopcontact. Geef je access point dezelfde naam als je draadloze router, en klaar is Kees.

Range extender
Wanneer je wifi-bereik niet groot genoeg is, kan je dat handig oplossen met een range extender. Het enige wat je moet doen, is hem in het stopcontact steken. Geen nood aan verplichte netwerkkabels, poepsimpel dus. Enkel je snelheid kan met een range extender naar beneden duiken, ten koste van een betere bereikbaarheid. Je beperkt dat snelheidsverlies best door de range extender niet al te ver van de router te plaatsen.

Experimenteer in verschillende stopcontacten voor de beste prestaties en bereikbaarheid. Plaats ook best niet al te veel range extenders achter elkaar, want per toestel gaat je snelheid een stukje naar beneden. Geraak je niet tot achteraan in de tuin? Overweeg dan eventueel om na een range extender met een internetkabel verder te gaan, om extra snelheidsverlies te voorkomen.

USB in je netwerk
Sommige internetrouters hebben achteraan een USB-aansluiting, waarmee je bijvoorbeeld een externe harde schijf of printer centraal kan aansluiten. De gebruiksvriendelijkheid en flexibiliteit laat meestal te wensen over, behalve bij de USB Station 2 (89 euro) van Synology. Dankzij een heel overzichtelijke webinterface kan je zowat alles programmeren, van torrents tot back-ups, printtaken en mediaservers. Een ideale oplossing voor iedereen die graag een NAS wil kopen, maar struikelt over de prijs.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business