Nieuws

Hoe verdient Microsoft geld aan MSN Messenger?

De dood van Windows Live Messenger (ook bekend als MSN Messenger) is nakend, maar Microsoft houdt vast aan de meer dan 100 miljoen gebruikers door ze naar Skype te transplanteren.

Waarom? Messenger was aan het sterven en zag zijn aantal gebruikers afkalven. Skype wordt daarentegen elke dag sterker en levert miljoenen omzet op. Microsoft had twee communicatiediensten in handen en 100 miljoen gebruikers die zonder toekomstplan voor Live Messenger misschien in handen van de concurrentie zouden eindigen.

Messenger haalde maar een fractie van de inkomsten van Skype. En Microsoft zou graag de 8,5 miljard dollar terugverdienen die het heeft betaald voor de aankoop van Skype.

Dit verhaal gaat helemaal over geld. Het spijt me gebruikers, maar jullie staan op de laatste rij.

Microsoft zet alle individuele en KMO-gebruikers op één enkel communicatieplatform voor chat en videobellen te zetten dat stabiel, populair en grotendeels gratis is. Daardoor kan Microsoft nu meer mensen in contact brengen met dat half-gratis model van Skype.

Want Skype is niet helemaal gratis. Sommige dingen zoals videobellen over het internet kan je zonder betalen en dat is de reden waarom de dienst zo populair is. Maar onder al die gratis functies schuilen ook opties die de gebruikers wel geld kosten. Dat garandeert Microsoft een stabiele inkomstenstroom uit bijkomende Skypediensten zoals online telefoonnummers en zakelijke accounts. De extra gebruikers van Messenger maken de waarschijnlijkheid van inkomsten alleen groter.

Op zijn piek had Windows Live Messenger meer dan 300 miljoen gebruikers, maar het viel uit de gratie. Nu heeft het nog meer dan 100 miljoen gebruikers. Dat is een terugval van twee derde in drie jaar. Messenger was een zinkend schip.

Terwijl Messenger nog geld binnenhaalde via zijn advertenties, het verdiende lang niet zoveel als Skype. De klanten migreerden naar Facebook-chat en naar publieke Twitterconversaties terwijl Microsoft op de proppen kwam met Lync, een bedrijfsvriendelijk communicatieplatform.

Messengergebruikers bleven gewoon in de kou staan.

Skype bereikt bijwijlen 40 miljoen online mensen op piekmomenten. Microsoft heeft het vorig jaar gekocht en omgevormd tot Microsoft-afdeling. En terwijl Messenger nog lekker op zichzelf voortkabbelde en bescheiden inkomsten genereerde was het dieper in de modder aan het wegzakken.

Maar Skype is gratis. Hoe brengt dat geld op?

Gesprekken van Skype naar Skype zijn gratis, net zoals gesprekken naar Facebook en Messenger. Maar onderliggend is er een freemium-model waarbij je moet ophoesten als je naar een vast nummer wil bellen of groepsgesprekken wil voeren.

Microsoft heft ook Lync dat kort samengevat een tool voor unified communications is binnen een firewall. Skype gaat buiten de firewall. Zonder een datum te noemen zegt Micrsoft wel dat er snel en brug tussen Skype en Lync komt.

Skype is voor de individuele gebruikers en KMO’s en Lync voor grote bedrijven. En veel van de Skypegebruikers betalen nooit een cent voor de dienst. Maar wie het voor zijn bedrijfje gebruikt, kan dat aan een prijsje. Een zacht prijsje bovendien.

Hoe meer klanten Skype krijgt door de overgang van Messenger, hoe meer diensten kunnen toegevoegd worden aan dat freemium-model. Een topman bij Microsoft suggereerde dat er ook geld gevraagd zou kunnen worden voor de archivering van video en voor de autenticatie van gebruikers, waardoor de zakelijke aantrekkingskracht verhoogt.

Het is onwaarschijnlijk dat Skype een volledig betalende dienst wordt. Er zou een opstand uitbreken. Maar beetje bij beetje kan Microsoft functies toevoegen die na verloop van tijd een stabiele inkomstenstroom garanderen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business