Nieuws

Boost je router in tien stappen

Dankzij een draadloze router kan je hele netwerk het internet op. Zorg er wel voor dat de router optimaal is ingesteld, zodat iedereen vlot kan surfen. We tonen je waar je moet kijken.

De meeste routers zitten bomvol instellingen, maar waar vind je die? Als er geen software bij de router zit, zal je in de handleiding het IP-adres moeten opzoeken. Als je dat adres, meestal 192.168.0.1 of 10.0.0.1, intypt in je browser, krijg je toegang tot de routerinstellingen.

1. Firmware updaten
Het eerste dat je nu na het aanmelden best doet, is de routerfirmware updaten. Zo’n  firmware-update brengt immers meer stabiliteit, nieuwe functies of snellere draadloze verbindingen. Soms kan dat updaten gebeuren vanuit de webinterface zelf, maar meestal zal je op de website van de routerfabrikant een bestand moeten downloaden, om dit vervolgens te uploaden naar de router. Opgelet: alle routerinstellingen worden na zo"n update normaal gezien gewist, dus maak best eerst een back-up.

2. Voorrang aan programma’s
Alle data die een router afhandelt, worden in principe gelijkwaardig behandeld. Met Quality of Service (QoS) kan je echter prioriteiten gaan toekennen. Dit kan op basis van de gebruikte poort, het programma, het protocol of zelfs de computer waarvoor het bedoeld is. Belangrijk is dat de upload- en downloadsnelheden die je ingeeft accuraat en realistisch zijn, want onder andere daarop baseert QoS zich om de bandbreedte optimaal in te delen.

3. Schakel WMM in
WMM of Wifi Multimedia borduurt verder op de in tip 2 aangehaalde QoS-technologie, maar is specifiek bedoeld voor multimediatoepassingen zoals videochat of VoIP. Toepassingen waarbij het niet wenselijk is om tegen een onderbreking aan te lopen. Het loont daarom de moeite om WMM in te schakelen in je router, al valt het nog af te wachten of het ook echt iets bijdraagt, in het bijzonder als je al QoS gebruikt. Gewoon proberen dus.

4. Snellere wifi
Deze tip is er eentje voor wie de geavanceerde instellingen van de wifi durft in te duiken. Fabrikanten raden af om daar te gaan rondneuzen, tenzij je écht weet wat je doet, maar wat mij betreft moet je absoluut Frame Burst activeren. Met Frame Burst geactiveerd zullen draadloos verbonden apparaten immers sneller kunnen communiceren. De kans is groot dat deze functie al vanuit de fabriek aangevinkt is, maar als dat nog niet het geval is, kan je dat best zelf even doen. Verlies je regelmatig je wifi-connectie? Probeer dan om Frame Burst uit te schakelen.

5. Back-up de router
Je zal al gemerkt hebben dat zelfs de simpelste router een hoop instellingen herbergt. Eenmaal alles op punt staat, loont het dan ook de moeite om al die instellingen te bewaren. Alle routers bieden de mogelijkheid om hun configuratie op te slaan in een extern back-upbestand (.cfg) dat je ergens veilig bewaart. Vergeet je het wachtwoord, of moet je de router toch ooit eens volledig "resetten", dan importeer je gewoon dat bestand in je router en ben je snel terug aan het werk.

6. 20 of 40 MHz?
Hoe meer "ruimte" voor wifi-signalen, hoe hoger de snelheid. Toch staat de kanaalbreedte van wifi doorgaans ingesteld op 20 MHz in plaats van het bredere (en snellere) 40 MHz. Daar is een reden voor: in 20 MHz-modus beperk je de storing voor omliggende netwerken. Zit je echter in een gebied met weinig of geen andere wifi-netwerken, dan zorgt de 40 MHz-modus wellicht voor meer snelheid. Slimme routers bepalen zelf de gewenste modus, maar niets houdt je tegen om handmatig 40 MHz te activeren. Nadeel is wel dat het bereik in deze modus doorgaans wat minder is. Proberen dus!

7. Meerdere routers
NAT of Network Address Translation laat je toe om één publiek IP-adres te delen met verschillende computers en is een essentieel onderdeel van tal van routers. Heb je een netwerk met meerdere routers, zorg er dan voor dat enkel de router die verbonden is met het internet NAT heeft ingeschakeld. Op de andere router(s) moet je NAT uitschakelen.

8. Sneller met WPA2
De toegang tot een wifi-netwerk is meestal afgeschermd via een wachtwoord. Maar wist je dat de gebruikte beveiligingstechniek – WEP, WPA, WPA2 – invloed kan hebben op de draadloze snelheid? Een en ander hangt af van je router en de clients zelf, maar omdat bij WPA2-AES hardwarematige encryptie vereist is, mag deze techniek normaal geen invloed hebben op de snelheid van draadloze verbindingen. Bovendien is WPA2-AES moeilijk te kraken.

9. Zoek de bottleneck
Ontelbaar veel factoren hebben hun invloed op de snelheid van wifi-verbindingen. En soms ontkom je er niet aan om zelf op zoek te gaan naar de bottleneck. Gebruik dan de volgende tools:

  • Metageek InSSIDer (Windows). Gratis en makkelijk te gebruiken analysetool om het meest geschikte radiokanaal te zoeken.
  • Jperf (Windows). Een benchmarktool om de snelheid van netwerkverbindingen accuraat te meten.

10. Draadloze verbetering
Lukt het je toch niet om in die ene hoek van de kamer draadloos internet te krijgen? Overweeg dan om een access point te plaatsen als je een netwerkkabel in de buurt hebt, of een range extender.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business