Nieuws

British Library archiveert websites

De British Library en vijf andere Britse bibliotheken zijn begonnen met het archiveren van zo'n 5 miljoen websites met een .uk-domeinnaam. Hierdoor ontstaat echter een digitaal zwart gat van de afgelopen 20 jaar.

Afgelopen vrijdag kwam er eindelijk een wet waardoor de British Library in Londen en vijf andere grote Britse bibliotheken .uk-websites mogen archiveren. Britse inhoud op andere domeinen – zoals .com of .org – volgt pas later.

Ook al mag de nieuwe wet op veel gejuich rekenen, ze is er simpelweg twee decennia te laat. Enorme hoeveelheden waardevolle gegevens uit de afgelopen twintig jaar gaan hierdoor verloren. De enige troost is dat het Internet Archive van de Amerikaanse digitale activist Brewster Kahle sinds 1996 nog wat belangrijke content heeft kunnen opslaan in zijn Wayback Machine.

De British Library heeft een onbetaalbaar archief dat ruim 800 kilometer schapruimte in beslag neemt. Het leek dan ook logisch dat de British Library online publicaties zou archiveren.

De overheid gaf in 2003 uiteindelijk haar zegen om te starten met een digitaal archief. Helaas werd het project met een decennium vertraagd. “Om het project te kunnen steunen, moest de British Library de grootste Britse uitgevers eerst overtuigen dat het archief hun commerciële belangen niet zou schaden”, geeft de Financial Times als reden voor de vertraging.

De British Library heeft nu een lijst van 100 websites samengesteld. In het lijstje zitten flink wat cultuursites zoals Beano comic, the Unst bus shelter in Scotland, Street Art London, Rights of Women, Mumsnet, The Dracula Society, Daily Mash en enkele overheidssites. Populaire websites zoals Amazon, Argos, eBay, Trip Adviser, Facebook en Twitter worden eveneens gearchiveerd.

Het archief met e-books en online publicaties zou deze zomer beschikbaar zijn. Andere webinhoud is te raadplegen vanaf 2014.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business