Nieuws

Intel in je computer: welke processor heb jij nodig?

Intel is met voorsprong de meest aanwezige processorfabrikant voor desktopcomputers. Hoe vergelijken de verschillende modellen met elkaar?

Intel brengt elk jaar een volledig nieuwe processorlijn uit, die voorlopig de Wet van Moore nog altijd volgt. Die inmiddels al meer dan 42 jaar oude wet dicteert dat het aantal transistors op een microchip elke twee jaar verdubbelt. Het is een serieuze uitdaging om dat tempo vol te houden.

Intel werkt daarom met het eenvoudige Tick-Tock-principe. Het ene jaar zitten ze in Tick-modus en verkleinen ze de bestaande microarchitectuur, terwijl het jaar daarop die verkleining wordt gebruikt om een volledig nieuwe microarchitectuur te ontwikkelen, de zogenaamde Tock. In een Tick-jaar boeken de nieuwe processors een relatief kleine snelheidswinst, maar worden ze wel veel zuiniger. Elke Tock zorgt voor meer snelheid. 

[related_article id=”152275″]

Intels gloednieuwe processorlijn, Haswell, is dus een Tock. Toch hamert Intel erop dat hun processors vooral een stuk zuiniger zijn geworden. Dat doet vermoeden dat de snelheidssprong deze keer niet zo groot is.

Extreme

Voor we dieper ingaan op Haswell is het interessant om te weten dat Intel in feite al jarenlang een supersnelle, peperdure reeks chips uitspuwt onder de treffende naam ‘Extreme’. Dit zijn de allerbeste (en allersnelste) consumenten-CPU’s. En Intel laat de spierballen rollen: zo heeft de Sandy Bridge-E-lijn, met de Core i7-4960X als enige Extreme-processor in de lijst, zes kernen, twaalf virtuele kernen en 15 MB L3-cache.

Natuurlijk betaal je wel veel voor die rekenkracht. Elk jaar brengt Intel een nieuwe Extreme-CPU uit, die telkens 999 euro kost. Zelfs de bijna 4 jaar oude Intel Core i7-980X, de eerste sixcoreprocessor van Intel, loopt in veel gevallen nog sneller dan de snelste Haswell-chip op dit ogenblik. Hoe komt dit? Deze sixcoreprocessors zijn veel groter, hebben meer transistors en bevatten geen geïntegreerde grafische chip. Daarom kan Intel zich focussen op enthousiastelingen.

Core i7

Voor wie de Extreme-processors veel te duur vindt, maar toch nog het beste van het beste wil, is de Core i7 een uitstekende oplossing. Bij desktopcomputers staat deze noemer steevast voor een quadcoreprocessor met acht threads. Bijna elk exemplaar heeft daar bovenop nog eens 8 MB L3-cache en klokt via een ingebouwde turbo tot 3,9 GHz.

Onderling zijn er nog wel wat verschillen, die vooral te situeren zijn in de basiskloksnelheid. Het topmodel, de Core i7-4770K, draait op 3,5 GHz zonder turbo, terwijl de Core i7-4770T maar 2,5 GHz heeft. Beide klokken via Intels Turbo Boost af op 3,9 GHz, maar langer dan een halve minuut duurt dat niet. Fanatiekelingen met een te klein budget om de Extreme te kopen, kijken best naar de zogenaamde K-reeks. Die heeft geen versleutelde multiplier, waardoor je vrij kunt overklokken. Op eigen risico natuurlijk!

De geïntegreerde grafische chip heeft in vergelijking met vorig jaar een serieuze boost gekregen, met prestatiewinsten tot 50 procent. Dat mocht ook, want op dat vlak moet Intel AMD nog steeds voorlaten. Vreemde eend in de bijt is de Core i7-4770R en andere processors van het R-type. Die maken gebruik van Intels gloednieuwe Iris Pro Graphics 5200, volgens Intel de krachtigste geïntegreerde grafische chip van dit moment. We hebben nog geen testexemplaar kunnen bemachtigen, maar volgens Intel moet deze GPU de prestaties kunnen evenaren van een Nvidia GT 650M. Straffe woorden voor een geïntegreerde GPU, die we op een later tijdstip zeker aan de realiteit zullen toetsen.

Core i5

Een Core i5-processor valt sterk te vergelijken met een Core i7-processor van Intel, maar hier heeft een quadcoreprocessor maar vier threads. Het cachegeheugen varieert van 4 tot 6 MB. Dit zorgt ervoor dat een Core i5-processor gemiddeld 20 tot 40 procent minder presteert dan een Core i7-chip.

Toch hebben de meeste computergebruikers al genoeg aan deze chip. Ook hier bestaat een K-variant van zonder versleutelde multiplier, al lijkt het ons beter om gewoon 50 euro meer op tafel te leggen en een Core i7-4770K te kopen.

De Core i5-4670R heeft ook de snelle Iris Pro Graphics 5200 aan boord. Ideaal om te overwegen wanneer je graag spelletjes speelt, maar geen budget hebt voor een extra grafische kaart.

Core i3

De Haswell Core i3-chip voor desktops is een dualcoreprocessor met vier threads en 3 MB gedeeld cachegeheugen. Ook deze chips hebben allemaal een GPU aan boord, vergelijkbaar met de Core i5- en i7-modellen. Een Core i3-chip is een ideale keuze wanneer je een beperkt budget hebt en je computer maar gebruikt voor lichte spelletjes, e-mails en tekstverwerking

Budgetmodellen

Helemaal achteraan het rijtje heeft Intel nog twee oude bekende namen in de aanbieding: Pentium en Celeron. Beide CPU’s hebben een opvallend zwakkere GPU aan boord, dus om te gamen haal je best iets anders in huis. Deze chips zijn vooral interessant voor de tweede of derde computer in je huis, of voor in een mediacenter. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business