Nieuws

AMD in je computer: welke processor moet je kiezen?

AMD heeft het lastig in het zog van Intel, maar gooit wel andere troeven in de strijd. Daardoor blijven ze relevant.

Intel is de bedenker van de x86-architectuur. Tot eind jaren tachtig reikten ze licenties uit aan andere fabrikanten om daar mee aan de slag te gaan, maar sinds het succes van de i386- en i486-chips krijgt geen enkele fabrikant nog zo’n licentie te pakken.

In een notendop is dat de reden waarom AMD zowat de enige is die buiten Intel nog x86-chips kan en mag maken, evenwel zonder gebruik te maken van de ontwerpen van Intel. Het gevolg is een jarenlange concurrentiestrijd, met AMD als underdog. Het blijft bijzonder knap dat ze er met beperktere middelen toch in slagen om competitief blijven. De allersnelste chip hebben ze niet en in het middensegment krijgen ze het zwaar te verduren, maar in het budgetsegment scoren ze bijzonder goed.

[related_article id=”152275″]

Achtkoppig

AMD kwam als eerste met een achtkoppige processor aanzetten, en Intel heeft daar voorlopig geen antwoord op. Je vindt deze octocoreprocessor in de FX-lijn van AMD, die processorkracht centraal zet en geen geïntegreerde GPU voorziet. Toch moet AMD met zijn twee extra kernen nog steeds de Extreme-reeks van Intel voor zich laten, al maken ze dat wel goed qua prijs.

De meeste FX-processors kosten op dit moment maximaal 200 euro. Een straffe zet, al is er ook wel een reden waarom de prijs zo laag kan blijven. Op de AMD-processor vinden we vier zogenaamde Piledriver-modules, waar telkens twee processorkernen in zitten. Technisch gezien is het dus wel een echte octocore, maar qua pure prestaties kan AMD nog niet wedijveren met Intel. 

Met de FX-9590 heeft AMD de eerste processor op de markt gebracht die standaard op 5 GHz geklokt is. Daarnaast heeft hij 8 MB L3- en L2-cache aan boord. Deze 8-core processor is wat prijziger en moet Intel het vuur aan de schenen leggen, al zijn de meningen daarover verdeeld. Achter de noemer FX-9590 staat ook ‘Black Edition’, wat betekent dat overklokkers deze chip nog wat extra kunnen testen. 

AMD maakt al zijn processors op 32nm, omdat het in tegenstelling tot Intel zijn productie moet overlaten aan een externe fabrikant. Intel werkt op 22nm. Een groot verschil dus, maar voorlopig kan AMD dat nog bolwerken. Daarnaast draagt elke FX-processor het label ‘Black Edition’, wat betekent dat je er vrij mee kunt overklokken. Naast een sterke 8-coreprocessor heeft AMD ook nog FX-processors met zes en vier kernen.

Omdat deze processors geen geïntegreerde GPU hebben, zijn ze ideaal voor gamers. Bijna alle spellen maken optimaal gebruik van meerdere processorkernen, iets waar bijvoorbeeld de 8-core AMD FX-8320 in schittert. Ook voor iedereen die veel multi-threaded-software gebruikt, is een FX-processor interessant, met name door zijn lage prijs. En voor de enthousiastelingen heeft AMD een ruime marge gelaten om te overklokken. Wanneer we moeten kiezen tussen een Intel Haswell Core i5 en een 8-core FX-processor en de geïntegreerde CPU niet nodig is, dan zouden we voor die laatste kiezen. Je krijgt immers betere prestaties voor een iets lager prijskaartje. De Extreme-chips van Intel blijven wel het peloton aanvoeren.

Koning GPU

AMD propte als eerste een degelijke GPU in zijn processors. Intel bijt zijn tanden stuk op de geïntegreerde GPU’s van AMD en weet ze voorlopig niet te evenaren. AMD had met zijn grafische kaarten natuurlijk al behoorlijk wat ervaring. AMD verdeelt zijn processors in vier categorieën: A4, A6, A8 en A10:

  • A10: Het quadcore topmodel van AMD met de snelste geïntegreerde GPU op de markt. Daarnaast klimmen de kloksnelheden dankzij een ingebouwde Turbo tot 4,4 GHz. Interessant is dat ook de GPU kan versnellen indien nodig. Bovendien kan de geïntegreerde GPU in tandem met een beperkt aantal aparte grafische kaarten van AMD voor extra mooie beelden zorgen. Ideaal voor gamers met een strak budget.
  • A8: Vergelijkbaar met de A10, maar dan zonder AMD’s Turbo Core-technologie. Kan eveneens met een aparte GPU worden gekoppeld voor meer grafische kracht. De maximumsnelheid grenst met 3,9 GHz dichtbij de A10, maar moet zowel op het vlak van CPU als GPU een beetje kracht inleveren. Ideale middenmoter in combinatie met een aparte GPU voor gamers met een strak budget.
  • A6: De goedkoopste quadcoreprocessor van AMD met een geïntegreerde GPU. Ideaal voor dagelijks werk of games waar beeldkwaliteit niet zo belangrijk is.
  • A4: AMD’s instapmodel met een dualcore-CPU. Voor AMD duidelijk bedoeld om zo goedkoop mogelijk te zijn, maar in onze ogen laat je deze reeks beter liggen voor een A6 of hoger.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business