Nieuws

Plex: schep orde in je digitale mediabibliotheek

Staan er veel foto's, video's en liedjes op je computer en ben je het overzicht kwijt? Plex schept orde in de chaos. We tonen je hoe!

Het is behoorlijk uitdagend om een duidelijk overzicht te krijgen van je mediabibliotheek. Je kan alles wel mooi sorteren in mapjes, maar je weet goed genoeg dat je dat niet blijft volhouden. Plex biedt daar een elegante oplossing voor. Bovendien heb je met nagenoeg elk ‘slim’ toestel in één keer toegang tot je mediabibliotheek. Het ziet er niet alleen mooi uit, Plex werkt ook verbazingwekkend goed. Hoog tijd om deze software te omarmen, en om misschien ook ineens werk te maken van een losstaand mediacenter?

Twee onderdelen

Voordat je met Plex aan de slag gaat, moet je weten dat het programma bestaat uit twee onderdelen. Het belangrijkste onderdeel is de Plex Media Server. Die heb je nodig om aan Plex uit te leggen waar al jouw bestanden staan.

[related_article id=”160734″]

Het is belangrijk dat je geen al te oude computer gebruikt, omdat Plex behoorlijk wat rekenkracht vereist. Vooral HD-films wegen zwaar door. Waarom is Plex zo belastend voor de computer waarop de Plex Media Server geïnstalleerd staat? Omdat het alle muziek, foto’s en films transformeert naar een universeel bestandsformaat dat elk toestel probleemloos kan ‘streamen’ over je thuisnetwerk.

Voor foto’s en muziek is dat niet zo belangrijk, maar voor de vele videoformaten is dat bijzonder handig. Zo kan je op eender welk Plex-compatibel toestel aan de slag. Geen formaten meer omzetten, geen kwaliteiten wijzigen, … alles werkt naadloos. Daarom dat je best geen computer van 6 jaar of ouder inschakelt als Plex Media Server, wegens te zwak.

Eens Plex Media Server in orde is, heb je het Plex Home Theater (vroeger Plex Media Center) nodig. Dit zorgt ervoor dat alles mooi op je scherm verschijnt, of dat nu je tablet, smartphone, laptop of tv is. Maar nu eerst: de Plex Media Server!

Installeren

Om de Plex Media Server te downloaden, surf je naar www.plexapp.com/getplex en kies je onder "Organize your media with the Plex Media Server" voor het juiste besturingssysteem. Klik op "Download English" om aan de slag te gaan. Het bestand is behoorlijk groot: 63,5 MB.

Je kan de Plex Media Server installeren op Windows, Mac, Linux of je NAS.

Om zeker te zijn dat Plex Media Server vlot werkt, moet je Flash en Silverlight op je computer geïnstalleerd hebben. Is dat nog niet het geval, klik dan op beide linkadressen naast de downloadknop. Om alle instellingen vlot te configureren, maak je ook best een myPlex-account aan. Er bestaat een betalend abonnement en een gratis versie. Kies de gratis versie en vul alle velden correct in.

Bibliotheek samenstellen

Nadat je de Plex Media Server software geïnstalleerd hebt, krijg je de vraag of je de software automatisch wil updaten. Doe dat zeker, omdat Plex elke maand optimalisaties ontvangt voor een betere werking. Daarna opent je browser automatisch een venster met de Plex Media Server.

Klik op "Start" om te beginnen. Geef je server een naam en klik op "Volgende". Vervolgens maak je werk van je bibliotheek. Klik op "Sectie toevoegen" en kies welke type media je wil toevoegen. Voeg per categorie de map toe waarin al je media zitten. Herhaal deze stap tot je alles hebt toegevoegd. Ben je nog iets vergeten? Geen probleem; je kan later nog extra media toevoegen.

Online kanalen

Plex geeft niet alleen een mooi overzicht van al je media, je kan het ook gebruiken om online video- en muziekkanalen te raadplegen. Er zitten een heleboel online shows tussen die best de moeite zijn. Alles is gesorteerd per categorie. Je hoeft hier niet meteen mee aan de slag. Je kan later nog makkelijk kanalen toevoegen als je dat wenst. Meld je aan bij myPlex, moest je dat nog niet gedaan hebben, en finaliseer alle instellingen door op "Klaar" te klikken. Voortaan kan je iets aan je bibliotheek toevoegen door op het plus-teken rechts bovenaan te klikken. Hetzelfde geldt voor de kanalen.

Voordat je naar het Plex Home Theater overschakelt, moet je eerst nog een paar instellingen veranderen. Klik bovenaan rechts op "Instellingen", klik op "Bibliotheek" en vink "Werk mijn bibliotheek automatisch bij" aan. Klik op "Opslaan" om te bevestigen. Daarna klik je links op "Talen" om de voorkeurstaal van het audiospoor en de ondertiteling te kiezen. Belangrijk: dit betekent niet dat al jouw films automatisch de correcte ondertitels en taal hebben. Als het videobestand meerdere talen en ondertitels bevat, zal Plex de juiste kiezen aan de hand van jouw keuze. Zijn er echter geen, dan zal Plex er ook geen tevoorschijn toveren. Klik op "Opslaan" en sluit je browser. Ziezo, Plex Media Server is helemaal geconfigureerd.

Plex op je NAS

Plex Media Server kan je installeren op een computer, maar het is veel gemakkelijker op een compatibele NAS. Zo hoef je je geen zorgen te maken of je computer wel aanstaat. Een NAS staat steeds voor je klaar, zonder dat je er naar moet omkijken. Bovendien staan al je mediabestanden meestal toch op je NAS, als back-up. Op die manier kan Plex daar rechtstreeks aan. Sterker nog: Plex is een van de beste redenen om een NAS in huis te halen. Heb je nog meer redenen nodig? Lees dan onze tien redenen om een NAS in huis te halen. De lijst met compatibele merken vind je op de website van Plex.

Plex Home Theater

Tot nu toe heb je nog weinig plezier beleefd aan Plex. Maar dat gaat allemaal veranderen van zodra je het mooie en overzichtelijke uiterlijk van het Plex Home Theater kan gebruiken. Surf naar http://www.plexapp.com/desktop, kies de Mac- of Windows-versie en klik op "Download". Laat tijdens de installatie standaard alles aan- of uitgevinkt. Enkel bij de laatste stap zet je een vinkje naast "Run Plex Home Theater". Als alles goed is gegaan, start Plex automatisch op over het volledige scherm.

Ziezo, daar is eindelijk die mooie interface! Normaal gezien herkent Plex automatisch de standaardtaal, maar bij mij was dat tot nu toe nog nooit het geval. Ga daarom naar "Preferences", waar je op "Appearance" en daarna op "Region" klikt. Kies bij "Language" voor "Dutch" en druk op Enter. Druk op de Esc-toets om terug te keren naar het hoofdmenu. In het hoofdmenu vind je al je series, films, muziek en foto’s die je hebt toegevoegd. Kies bijvoorbeeld "Muziek".

Complete bibliotheek

Je kan hier kiezen of je wil sorteren per artiest, album, genre of jaartal. Kies deze keer per artiest. Je krijgt onmiddellijk een lijst te zien met alle artiesten, en een preview van de albumcovers. Kies een artiest, en je krijgt een lijst met alle albums. Zelfs wanneer je niet alles hebt ingevuld, maakt Plex er een mooi geheel van, inclusief alle details.

Onder "Films" of "Series" merk je pas echt de kracht van Plex. Ook hier kan je weer vooraf filteren, voordat je de volledige collectie bekijkt. Kies hier simpelweg "Alle Films" of "Alle Series". Je krijgt meteen alle films of series voorgeschoteld, inclusief poster, uitleg, beeldkwaliteit en internetscore. Heb je ondertitels klaargezet in dezelfde map als de film? Dan speelt Plex die automatisch af, in de correcte taal. Uiterst rechts kan je kiezen hoe je de films wil weergeven. Klik op "Paneel Weergave" om meer films te zien en minder tekst. Kies voor "Media Preview" als je direct alle details wil bekijken. Je kan deze keuze later altijd nog veranderen.

Foto’s zijn net zo eenvoudig, alleen kan je hier enkel sorteren op datum. De foto’s worden mooi weergegeven, met een leuk transitie-effect.

Zoals je ziet, is Plex een behoorlijk stevig programma dat heel je mediabibliotheek automatisch ordent en mooi presenteert. Elke keer je in een map iets toevoegt, zal Plex automatisch zijn bibliotheek vernieuwen. Bovendien is de software nog altijd in ontwikkeling; in de toekomst komen er dus beslist nog meer functies bij.

Plex-app

Plex ondersteunt nagenoeg alle platformen: Android, iOS, Windows Phone 7 & 8. Alleen BlackBerry ontbreekt in het lijstje. Voor de Plex-app moet je wel geld neertellen: gemiddeld zo’n vijf euro. Maar dat is echt niet veel vergeleken met het gebruiksgemak en het extra comfort dat je daarvoor terugkrijgt. Heb je een zogenaamde ‘Smart TV’? Voor de tv-toestellen van LG en Samsung bestaat er een gratis Plex-app die je op je toestel kan installeren. Dan heb je zelfs geen losstaande mediaspeler meer nodig. Daarnaast wordt ook Google TV ondersteund, interessant voor een aantal tv-toestellen van Sony.

Plex is natuurlijk niet de enige oplossing om je mediabibliotheek te organiseren. Ook de mediacentersoftware van XBMC is erg populair. Die biedt meer vrijheid dan Plex, maar vraagt daardoor ook wel iets meer eigen werk. Hoe je met XBMC aan de slag gaat lees je in onze workshop "Verander je oude pc in een mediacenter met XBMC".

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business