Nieuws

Review Samsung Galaxy S5: pure efficiëntie

Voordelen
Schermkwaliteit
Android-schil
Prestaties
Camera
Nadelen
Geen premium uitstraling
Overbodige hartslagmeter
Klepje laadconnector
Aanbevolen prijs:
Waar te koop?
Vandaag ligt de langverwachte Galaxy S5 in de winkel. Hij ziet er hetzelfde uit, en toch is hij sterk veranderd. Is het allemaal de moeite?

Net als elke fabrikant heeft ook Samsung elk jaar opnieuw de uitdaging om zijn vlaggenschip beter te maken. Met telefoonspecificaties die ruim goed genoeg waren vorig jaar, hoe begin je er dan aan? Samsung volgt alvast het pad dat het vorig jaar heeft gevolgd: nagenoeg hetzelfde uiterlijk, beperkte hardwareboost en focussen op nieuwe of verbeterde functies.

Schermkwaliteit

Begrijp me niet verkeerd: in de Samsung Galaxy S5 zit nog steeds spannende hardware. De Snapdragon 801 2,46 GHz-processor is razendsnel en 2 GB DDR3 RAM is ruim voldoende voor een smartphone om vlot te multitasken. Waar geen 4G (LTE) beschikbaar is voorziet Samsung opnieuw, net zoals bij de S4, zijn eigen octacore Exynos-processor. Omdat er in België en Nederland, en in alle omringende Europese landen, 4G beschikbaar is verschijnt bij ons enkel de Snapdragon 801-variant. Onderaan vind je, net als op de Note 3, een USB 3.0-aansluiting voor snelle dataoverdracht. Gelukkig kun je gewoon een micro-usb-connector aansluiten om te laden of data via USB 2.0 over te dragen.

De race naar gedetailleerde schermen wordt een halt toegeroepen met Full HD, in mijn ogen ruim voldoende voor schermdiagonalen kleiner dan 6 inch. De Galaxy S5 heeft net als de S4 een Full HD amoledscherm (5,1 inch tegenover 5 inch), maar het verschil zit hem in de details. De kleuren zijn een stuk realistischer, minder verzadigd, ondanks dat je dat nog altijd kunt instellen als je dat graag hebt.

Ook de helderheid is sterk verbeterd. Meestal moet amoled het afleggen tegen lcd op dat vlak, maar de S5 is zowat de meest heldere smartphone op de markt. Handig wanneer je buiten staat, maar ook de minimale helderheid is sterk verbeterd. Die ligt een stuk lager dan nagenoeg alle andere smartphones, zodat je hem aangenaam ’s nachts kunt gebruiken zonder dat je ogen pijn doen. Samen met de HTC One (M8) zonder twijfel het beste scherm van het moment. Wil je de beste, meest realistische kleuren op je S5? Kies dan voor de Cinema-modus.

Oh ja, de plastic afwerking van de Galaxy S4? Die is nog steeds aanwezig in de S5. Dankzij structuurplastic voelt de achterkant prettiger aan met meer grip, maar het voelt lang niet zo premium aan als bijvoorbeeld de prachtige HTC One (M8, lees onze review). Het voordeel van plastic is dat de S5 wel bijzonder licht is. Desondanks blijft de plastic afwerking een aderlating, zeker in deze prijsklasse.

Waterdicht

Samsung heeft goed naar Sony gekeken en maakt de Galaxy S5 ook waterdicht. Althans, tot op één meter diepte gedurende 30 seconden. Hij draagt het label IP67, wat tevens betekent dat de S5 volledig stofdicht is. Ter vergelijking: de Sony Xperia Z2 is IP68 en mag permanent onder water worden gehouden, dieper dan 1 meter. Net als de Xperia Z2 betekent dat bij de S5 ook een klepje aanwezig is voor de micro-usb-aansluiting. Bijzonder vervelend om elke dag te openen en sluiten. Bovendien krijg je telkens een melding op het scherm dat je het klepje fatsoenlijk moet sluiten om hem waterdicht te maken. Na tien keer weet je immers wel dat het klepje goed dicht moet zijn.

Er is trouwens geen standaardoplossing om draadloos te laden, wat het probleem met het klepje enigszins zou oplossen. Je moet daarvoor een optionele Qi-cover kopen van Samsung. Mijn ervaring? Doe dat maar, omdat dergelijke klepjes meestal na enkele maanden hun beste tijd hebben gehad. Zorg er trouwens ook telkens voor dat je de achterkant goed vastklikt wanneer je bijvoorbeeld de batterij eruithaalt, of een nieuwe cover plaatst. Doe je dat niet, dan riskeer je water in de S5 te krijgen. Om je daaraan te herinneren, toont de S5 ook telkens een waarschuwingsvenster op het scherm. Die dekselse Koreanen laten niets aan het toeval over.

Vingermetingen

Met de komst van de iPhone 5S is ineens iedereen op de kar van vingerafdruklezers gesprongen. De HTC One Max was daar een slecht voorbeeld van, de Galaxy S5 doet dat net iets beter. In tegenstelling tot bij de iPhone, waar je de vinger gewoon op de toets moet houden, moet je bij de S5 slepen over de toets. Het geeft doorgaans een beter leesresultaat van je vingerafdruk, maar de handigheid van snel je smartphone uit je zak te halen en aan de slag te gaan verdwijnt hier. Vegen is minder interessant dan gewoon de vinger op de drukknop te houden, waardoor ik de functie al snel uitschakelde. Een grotere drukknop zou dat probleem elimineren, maar daar is geen plaats voor onder aan het scherm van de S5.

Er wordt nog meer met de vinger gespeeld, meer specifiek in de vorm van een hartslagmeter. De Galaxy S5 is de allereerste smartphone met een ingebouwde hartslagmeter. Fijn, maar waarom hebben we die nodig? Om te sporten is het niet handig, daar hebben ze immers de Gear Fit voor gemaakt. Leuk om tussendoor je stressniveau te meten, maar meer ook niet. Bovendien kun je met een app via de ledflits en de cameralens perfect hartslagmetingen doen op allerlei andere smartphones. Het resultaat van de S5 is misschien beter, maar in mijn ogen meer een gimmick dan een absolute meerwaarde.

Razendsnelle camera

De 16 megapixelcamera maakt snelle foto’s en ook de autofocus doet razendsnel zijn werk. Samen met de HTC One (M8) de snelste camera op dit moment. Die snelle autofocus heeft het ook nodig, want in tegenstelling tot de meeste andere smartphonefabrikanten voorziet Samsung nog steeds geen optische beeldstabilisatie in zijn camera. Tijdens filmen geniet je natuurlijk niet van die snelle autofocus, waardoor Full HD-films op een LG G2 er veel beter uitzien dan op de Galaxy S5. De Galaxy S5 kan in 4K video’s opnemen, maar bij gebrek aan een 4K-televisie hebben we die functie niet uitgebreid kunnen analyseren.

Samsung had vorig jaar al een van de meest toegankelijke en overzichtelijke camera-apps, en dat is met de S5 niet anders. Alle opties worden in een raster getoond met duidelijke icoontjes en de verschillende opnamestanden zijn van een foto voorzien voor extra duidelijkheid.

Samsung biedt ook extra opnamestanden aan om te downloaden, waaronder sport, surround, sound & shot en animated shot. Beetje vreemd waarom die niet standaard in de camera zitten. Zeker de sportstand lijkt me een standaardoptie in een camera. Je kunt ze gratis downloaden in de Samsung Apps-winkel, waarna ze worden toegevoegd aan de camera.

Frisse schil

Ik moet eerlijk toegeven dat ik niet zo’n fan was van Samsungs eigen TouchWiz. De schil voelde dikwijls te zwaar aan, zat boordevol extra software die ik niet nodig had, en die ik bovendien niet eens kon verwijderen zonder te rooten. Tot mijn verrassing heeft Samsung schoon schip gehouden met de Galaxy S5. Weg is alle drukte, nagenoeg alle extra (overbodige) Samsung-apps zijn naar de Samsung Apps-winkel verhuisd om optioneel te downloaden. Een veel betere keuze, want TouchWiz ziet er in één klap een stuk aangenamer uit. Ook al die extra gadgets zoals scrollen met je ogen, het scherm actief houden wanneer je kijkt enzovoort, zitten netjes verborgen in het instellingenmenu voor wie er gebruik van wil maken. Het maakt je smartphone de eerste dagen een stuk minder intimiderend en ook veel minder druk. Back to basics!

 Links het oude TouchWiz, rechts het nieuwe TouchWiz.

Samsung heeft goed naar iOS 7 gekeken, want ook in de nieuwe TouchWiz ziet alles er bijzonder kleurrijk uit. Nog niet zo drastisch als iOS 7, maar het zit in de buurt. Dat geeft alles wel een veel frisser uiterlijk, en bovendien is het verschil van TouchWiz naar standaard Android een stuk kleiner geworden. Een aangename verrassing die ik niet direct had verwacht. Samsung leek een volledig andere richting in te gaan dan Android, maar blijkbaar heeft de nieuwe samenwerking met Google de plooien wat gladgestreken. Leuke extra: Samsung geeft je een paar cadeautjes in de vorm van (tijdelijke) premiumapps onder de noemer Galaxy Gifts. Leuk meegenomen, maar ook niet meer dan dat.

Veel bolletjes

In de Galaxy S5 vind je naast flashy kleurtjes veel ‘bolletjes’. De sneltoetsen in de statusbalk zijn rond, alles in het instellingenmenu heeft ronde icoontjes, het lijkt alsof Samsung iets heeft geprobeerd, maar het niet verder heeft doorgedreven in TouchWiz. Het past niet bij de rest van de smartphone, maar het werkt wel handig. Het instellingenmenu is trouwens stevig op de schop gegaan. Je kunt voortaan kiezen tussen tabbladen, een lange lijst of verschillende icoontjes (zoals je apps). Die laatste is veruit de meest gebruiksvriendelijke. Android mag dit gerust als standaard aannemen in zijn volgende versie! Het geeft zoveel meer overzicht in het lange instellingenmenu van Android, zeker wanneer je zoals Samsung nog eens een hoop extra’s toevoegt.

Blader trouwens maar eens goed in dat instellingenmenu, want daar zitten nog behoorlijk veel instellingen, sneltoetsen en functies verborgen die je mogelijk handig vindt. Kortom: bijna alle functies die zo dominant in de S4 naar voren werden geschoven als ‘revolutionair’ (bijvoorbeeld scrollen met je hand boven het scherm), zitten hier verstopt.

Tweemaal tikken

De LG G2 is ermee begonnen, HTC heeft het met de One (M8) klakkeloos overgenomen en extra functies toegevoegd, maar de Galaxy S5 heeft het spijtig genoeg nog niet aan boord. Wat bedoel ik? Het dubbeltikken (of andere gebaren) om je toestel uit slaapstand te halen. In slaapstand schakelt de S5 zijn scherm volledig uit, waardoor je telkens de aan/uit-knop of de home-toets moet indrukken. Zeker wanneer je het dubbeltikken gewoon bent, is het gek dat dit niet op die lange lijst van functies staat. Misschien toch eens werk van maken voor de Note 4 later dit jaar, Samsung?

Net als in de Galaxy S4, en de meeste andere vlaggenschepen van fabrikanten, zit in de S5 opnieuw een infraroodsensor. De Smart Remote-app is wat functioneler geworden, maar de televisiesuggesties zijn nog steeds gericht op internationale (Amerikaanse) gebruikers. Vlaamse of Nederlandse programma’s worden niet voorgesteld om te kijken, omdat Samsung daar geen informatie over kent. Wel handig zijn de knoppen van de afstandbediening die na instelling op het standby-scherm blijven staan. Zo kun je handig zappen, zonder dat je ook maar het scherm moet ontgrendelen of de app moet opstarten.

Batterijduur

Qua autonomie is de Galaxy S5 amper een stap voorwaarts vergeleken met zijn voorganger. Hij houdt het zonder problemen een dag uit met 20% overschot en wifi, 4G, bluetooth en NFC ingeschakeld. Ter vergelijking: de HTC One (M8) houdt het uit met gemiddeld 30% overschot op het einde van de dag. De Galaxy S5 heeft een flinke 2.800 mAh-batterij, 200 mAh meer dan zijn voorganger, maar verwacht dus geen wonderen in extra autonomie. Bij zuinig gebruik haal je misschien twee dagen, maar echt comfortabel is het niet.

Wat wel opvalt bij de S5 is de ‘Extra energiebesparende stand’. Ondanks de weinig sexy naam is het best een indrukwekkende functie. Dankzij de amoledtechniek schakelt het toestel over naar een zwart-witkleur, vermijdt het slimme functies en schakelt het 3G, wifi en bluetooth uit, waarmee je met 10% batterij nog nipt één dag doorkomt wanneer je niet veel wordt opgebeld of zelf belt. Ideaal om bereikbaar te blijven voor in noodgevallen.

Conclusie

Voordat ik aan de slag ging met de Galaxy S5, moet ik eerlijk toegeven dat ik een beetje was uitgekeken op de Galaxy S-reeks van Samsung. De afgelopen twee jaar was het bijna telkens hetzelfde, maar met de S5 zijn ze opnieuw de goede weg ingeslagen. Het nieuwe TouchWiz is een verademing. Zo goed zelfs, dat ik hiervoor de standaard Android-omgeving zou laten vallen.

De functies zijn niet baanbrekend, maar dat kun je onmogelijk ieder jaar opnieuw doen. De hartslagmeter is overbodig, de vingerafdruksensor werkt niet intuïtief, maar verder kan ik bijzonder weinig aanmerken op deze smartphone. Puur rekening houdend met de prijs/kwaliteitverhouding gaat mijn voorkeur nog steeds naar de 200 euro goedkopere LG G2. Hou je geen rekening met de prijs en wil je gewoon het allerbeste? Dan is de Samsung Galaxy S5 de beste keuze van het moment.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business