Nieuws

Tien tips om meer uit Apple Airplay te halen

Met AirPlay kan je je media tussen verschillende (Apple-)toestellen streamen. Film kijken, presentaties geven of gamen: met deze tips gaat het vanzelf.

AirPlay bestaat in zijn huidige vorm al sinds 2010, maar het is een stukje technologie dat door veel Mac-gebruikers over het hoofd wordt gezien. Met AirPlay kan je je media tussen verschillende (Apple-)toestellen streamen. Film kijken, presentaties geven of gamen: met deze tips gaat het vanzelf. 

1. AirPlay op iOS en OSX

AirPlay laat je toe om foto’s, films, muziek en games door heel je huis te verdelen. Je Mac of iOS-toestel is daarbij de zender; een Apple TV, Airport Express of ondersteunde luidspreker fungeert als ontvanger. Om met AirPlay content te streamen, moeten alle toestellen – zender en ontvanger – op hetzelfde wifi-netwerk aangesloten zijn.

[related_article id=”158256″]

Op Mac vind je AirPlay in eerste instantie in iTunes: als je Apple TV of AirPlay-speaker aangesloten is op wifi, zal je daar rechts naast de volumeregelaar het AirPlay-icoontje zien verschijnen. Klik erop en je krijgt een lijst met ondersteunde toestellen waarnaar je kan streamen. Deze optie werkt overigens ook in iTunes voor Windows. Wil je je scherm of systeemgeluid streamen, dan zal je het icoontje zien verschijnen in de menubalk van OS X.

In iOS 7 vind je de optie dan weer in het Control Center; veeg naar boven op je scherm, en je ziet AirPlay staan naast AirDrop. Als je hierop klikt, krijg je opnieuw een lijstje met mogelijke ontvangers.

2. Streaming en mirroring

Kort gezegd kan je twee dingen doen met AirPlay: streamen en spiegelen. Streaming spreekt grotendeels voor zich: je speelt filmpjes, muziek, of foto’s – uit iTunes of de iOS-equivalenten – af op een ander scherm of luidspreker.

Mirroring (of AirPlay Display op je Mac) geeft dan weer exact weer wat er op het scherm van je Mac, iPhone, of iPad gebeurt op het grote scherm van je tv met Apple TV. Zo kan je je flatscreen als externe monitor gebruiken zonder geknoei met kabeltjes; handig voor presentaties of als 21ste-eeuwse vervanging voor de vakantiefotodiashow.

3. Een beetje valsspelen

Hierboven legde ik de basisfunctionaliteiten van AirPlay uit, maar daarmee ook de beperkingen: je kan het scherm van je Windows-pc niet mirroren naar je Apple TV, en je kan een computer nooit gebruiken als ontvanger voor, bijvoorbeeld, de AirPlay-stream van je iOS-toestellen.

Er bestaan echter – uiteraard – applicaties die daar wat aan verhelpen. Zo kan je met AirParrot wél het scherm spiegelen van op een Windows-computer . Daarnaast voegt de app (ook op Mac) een aantal extra features toe, zoals de mogelijkheid om je Apple TV als tweede scherm te gebruiken, of om maar één bepaalde applicatie te spiegelen. AirServer tovert op zijn beurt je Mac of Windows-pc om tot ontvanger voor AirPlay-streams of mirroring, zodat je nog meer opties krijgt om draadloos je ding te doen.

4. Streamende speakers

Eén van de handigste toepassingen voor AirPlay is ongetwijfeld het streamen van muziek: met je muziekcollectie op je Mac kan je - in tegenstelling tot bluetooth – zonder kwaliteitsverlies je hele huis van muziek voorzien, zolang je wifi-netwerk maar sterk genoeg is. De makkelijkste, maar helaas niet de goedkoopste, manier om dat te doen is het aanschaffen van AirPlay-ondersteunde muziekspeakers. Die verschijnen zonder gedoe rechtsreeks in het lijstje apparaten op je Mac of iOS-toestel. Wel even opletten: van een Mac kan je meerdere speakers met één stream aanspreken, op iOS is dat beperkt tot één toestel.

5. Airport Express als muziekmachine

Een andere manier om je muziek naar je speakers te brengen, is het aanschaffen van een AirPort Express, Apples goedkoopste wifi-access point. Dat toestel is namelijk voorzien op AirPlay. Al wat je dan nog rest te doen, is je doodnormale speakers in de audio-poort van de AirPort pluggen, en ook zij verschijnen als AirPlay-apparaat op je netwerk. Een AirPort Express koop je voor 99 euro.

6. Dubbel spelplezier

Aangezien je met AirPlay alles op het scherm van je iOS-toestel kan tonen op je tv, kan je op die manier ook gamen. Dat kan leuk zijn – het opent mogelijkheden om met vrienden samen te spelen, bijvoorbeeld – maar niet wereldschokkend.

Apple geeft ontwikkelaars echter ook de mogelijkheid om hun spellen in dual screen te ontwikkelen. Daarmee kan je andere content weergeven op het iOS-toestel dan op de tv, gewoon via Airplay. Denk aan een kaart of andere controls op het kleine scherm. Een paar spellen met deze optie: Real Racing 2, N.O.V.A. 3, Sky Gamblers: Rise of Glory, Asphalt 7: Heat, en Modern Combat 4: Zero Hour.

7. De muzikale kwaliteiten van je Apple TV

Als je AirPlay-ondersteunde speakers en een Apple TV hebt, dan hoef je zelfs niet per se een computer te gebruiken om je muziek af te spelen – tenminste als je muziek zich in de iTunes-cloud bevindt. Al die content is namelijk rechtstreeks beschikbaar op je Apple TV, en sinds softwareversie 5.1 kan die via AirPlay muziek streamen. Je kan de AirPlay-opties vinden in de instellingen, maar er is een snellere manier: hou de centrale Select-knop ingedrukt op je afstandsbediening, en je krijgt een pop-upmenu met een optie Speakers. Je kan ook het volume van die externe speakers bedienen met de afstandbediening van je Apple TV.

8. Weg met de afstandsbediening

Je krijgt bij je Apple TV natuurlijk een bijpassende afstandsbediening geleverd, maar als je voor al je multimediastreaming gebruikmaakt van AirPlay, is er een elegantere oplossing. Als je Apples eigen Remote-app (gratis in de App Store) downloadt op je iPad of iPhone, kan je je video of muziek bedienen vanuit je iDevice – ook als je die content niet aan het afspelen bent van dat toestel. Zeker handig als je je telefoon toch altijd naast je hebt liggen in de zetel.

9. Ja, ook op Android

Het zal niemand verbazen, maar AirPlay heeft geen ingebouwde ondersteuning voor Android-toestellen. Maar net zoals hierboven met Windows, bestaan er ook apps die AirPlay laten samenwerken met je Android-telefoon, zonder rooten of jailbreaken. Eén van de beste opties is AllCast: stabiel en betrouwbaar, en de app ondersteunt ook niet-lokale content. AllCast werkt ook met de Roku, Chromecast, en Xbox, en met een gamma slimme tv"s.

10. Toekomstmuziek

Nu iOS 8 aangekondigd is op de jaarlijkse WWDC, komen er ook een paar wijzigingen aan voor Airplay. Zo zal je vanaf iOS 8 geen wifi-netwerk meer nodig hebben om content te streamen van op je iPhone of iPad. AirPlay zal vanaf het volgende besturingssysteem gebruikmaken van een peer-to-peer-netwerk tussen je iDevice en een Apple TV, zodat je ook wanneer je offline bent nog kan streamen. Ook erg handig wanneer je op verplaatsing – bij vrienden, bijvoorbeeld – iets op de tv wil zwieren: geen gedoe met wifi-wachtwoorden. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business