Nieuws

Een film met videoclips en foto’s monteren

Je hebt een reeks foto's of videoclips en die had je graag met de nodige effecten tot een film gemonteerd. Schiet instapsoftware als Movie Maker tekort en vind je semi-professionele tools te duur, dan kan VSDC Free Video Editor wellicht iets voor jou betekenen.

Wil je een reeks foto’s en videoclips tot een grotere film monteren, dan kun je je op relatief eenvoudige, maar gebruiksvriendelijke software verlaten als Windows Move Maker. Of je legt de lat een flink stuk hoger en je zet krachtiger tools als Final Cut Pro in.

Het nadeel van deze laatste software is natuurlijk wel de prijs. VSDC Free Video Editor is gratis en qua mogelijkheden doet het programma niet veel onder voor zijn commerciële tegenhangers.

[download_file]

Tijdens de installatie is het wel even opletten geblazen: als je wil vermijden dat er extra software mee op je systeem komt moet je wel een paar vinkjes verwijderen (en alvast ook voor een aangepaste installatie kiezen).

[related_article id=”160734″]

Zodra je het programma opstart, kun je met een nieuw project van start, waar je meteen een aantal parameters vastlegt, zoals resolutie, framerate, frequentie, afmetingen en audiokanalen. We zijn aangenaam verrast hier bijvoorbeeld ook full HD (1920×1080) met een framerate van 30 fps aan te treffen.

Vervolgens verschijnt een soort ‘storyboard’ waar je allerlei mediabestanden (foto’s en films) aan kunt toevoegen. VSDC Free Video Editor blijkt daarbij behoorlijk permissief: er zijn weinig formaten waar het programma lastig over doet. Van alle toegevoegde media kun je naderhand eenvoudigweg nog de volgorde wijzigen. Overgangseffecten toevoegen is niet moeilijker dan een effect (met voorbeeldweergave) aan te klikken en het blokje tussen twee toegevoegde mediabestanden aan te klikken.

Zodra je de aanpassingen bevestigt, beland je in het hoofdvenster van de editor en die lijkt al een heel stuk meer op de semi-professionele video-editors. Onderaan tref je een non-lineaire tijdlijn aan waarbij je overigens met verschillende lagen en scènes kunt werken. Verder kun je nog allerlei objecten aan je project toevoegen, zoals animaties (waarbij je bijvoorbeeld een clip of foto over het beeld laat bewegen, tekst, tooltips en geometrische figuren.

Effecten
Naast overgangseffecten voorziet VSDC Free Video Editor nog in een fraai gamma aan video- en audio-effecten. Daar zitten kant-en-klare effecten bij (zoals GrayScale 80%, Old Fim en Medium Blur), maar uiteraard kun je ook geheel zelf de optimale parameters voor je effecten instellen. Qua video tref je hier zowel kleur-, filter- als transformatie-effecten aan en wat audio betreft tellen we zo’n twintig effecten, waaronder Vibrato, Fade in/out, Reverb en Normalize.

Exporteren
Uiteindelijk wil je met je videoproject ergens naartoe, en ook op dit vlak stelt het programma niet teleur. De exportmogelijkheden zijn behoorlijk indrukwekkend. Op basis van het gekozen exportmedium (zoals pc, dvd, mobile, web, iPhone, Archos, Zune, Xbox en Blackberry) stelt het programma zelf een of meer aangepaste formaten voor. Twee voorbeelden slechts: in de rubriek Web tref je de formaten mp4, flv, swf en gif aan, en bij pc tellen we acht formaten, waaronder flv, avi, mov, mkv, rm en swf.

Niet stabiel
Jammer genoeg is VSDC Free Video Editor niet zo heel stabiel. Tijdens onze tests kwam het een paar keer voor dat het programma plots crashte. Regelmatig opslaan is dus de boodschap.

We geven nog mee dat tijdens de installatie automatisch ook een Screen Recorder en een Video Capture-module mee op je systeem worden gezet. Handig dus om ook screencasts in je project te integreren en om videobeelden direct van camera’s op te halen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business