Nieuws

De beste systeemcamera’s van 2014 getest

In dit overzicht tonen we je de essentiële compact- en systeemcamera's van 2014, en de uitgebreide tests ervan in fotografiemagazine Shoot.

Veel meer dan op nieuwe spiegelreflextoestellen hebben de grote camerafabrikanten zich het afgelopen jaar gestort op systeemcamera’s. Met succes, want de kleine fototoestellen behoren tot de bestverkochte elektronica van deze eindejaarsperiode, zo wijzen de eerste cijfers uit (Duitsland, Gfk). Naast onder meer smartphones, smarthomeproducten, elektrische tandeborstels en keukenmixers.

Een logische ontwikkeling, want met deze compacte maar kwalitatief zeer serieuze fototoestellen proberen de camerabakkers de vrije val van compactcamera’s op te vangen. De verkoop daarvan daalt al jaren, voornamelijk doordat er in ieders jas- of broekzak tegenwoordig wel een telefoon met schietfunctie schuilgaat.

Handig en hip
Systeemcamera’s zijn handig en neem je omdat ze zo klein zijn ook makkelijk overal mee naartoe. Bovendien zien ze er zeer hip uit, vaak in retrostijl, waardoor je er ook mee gezien mag worden. Ze zijn compacter dan de traditionele spiegelreflexcamera’s omdat de body geen (neerklappende) spiegel bevat, en dus ook geen ruimtevretend huisje daarvoor.

[related_article id=”160734″]

Lenzen verwisselen kun je echter nog wel. Daarom blijven ze ook interessant voor de serieuze amateurfotograaf die op vakantie een uitgestrekt landschap wil vastleggen met een groothoek, maar vervolgens een telelens nodig heeft voor een gespotte prairiehaas. De beeldkwaliteit van systeemcamera’s is vaak verbluffend, wat ook blijkt uit de tests in ons zustermagazine Shoot.

In 2014 kwamen er een heleboel fraaie systeemcamera’s uit. We zetten de belangrijkste van dit jaar op een rij, met telkens een verwijzing naar de bijhorende review op Shoot.be.

 

Sony

Sony maakte indruk met de Alpha A6000. Een compacte camera met een sensor van 24 megapixel in APS-C-formaat, die we hier voor je hebben getest.
 

De Sony A7 op zijn beurt is op dit moment de goedkoopste camera met fullframebeeldsensor. Is hij even goed als een fullframe van Nikon of Canon? Lees de review hier.
 

Sony is ook sterk in zeer geavanceerde compactcamera"s. De nieuwste, de Cyber-Shot RX100 III, bevat een beeldsensor in groot formaat, een lichtsterke zoomlens en een scherm dat geknipt is voor selfies. Is het de ultieme compactcamera?

 

Samsung

De NX1 is de nieuwste systeemcamera van Samsung. Hij legt de lat voor deze categorie een heel stuk hoger, met de allereerste 28 megapixelsensor in APS-C-formaat, 4K-video en een razendsnelle burstmodus. Speelt hij mee met de professionals?

 

Olympus

De Olympus E-PL7 biedt heel wat verbetering tegenover de vorige generatie Pen-camera’s. Het is een prima camera die een goede beeldkwaliteit levert, in een compact en elegant design. Olympus wil hem graag slijten aan fashionista’s en ander hip volk, maar deze camera verdient beter dan in een handtas van Louis Vuitton weg te kwijnen. Lees hier waarom.
 

De Olympus OM-D E-M10 viel in de prijzen bij vijftig verenigde Europese tijdschriften (EISA), als beste instap-systeemcamera van het jaar. Een uitstekende opstap voor wie niet langer genoeg heeft aan een compactcamera, maar zich liever nog niet aan een spiegelreflex waagt, zo luidt de conclusie in dit testverslag.

 

Fujifilm

De Fujifilm X30 is een compactcamera met een niet-verwisselbare zoomlens en een duidelijke retrolook, en de derde generatie in deze categorie. Wat onderscheidt hem van zijn voorgangers X10 en X20?
 

De X-T1 is een andere nieuwkomer in Fujifilms X-reeks. Hij combineert de look van een ouderwetse camera met een moderne sensor en een knappe elektronische zoeker (review).

 

Leica

De Leica T is het Europese antwoord op de hippe systeemcamera"s van Fujifilm, Olympus, Sony en anderen. Gewapend met moderne looks en het legendarische rode Leica-logo neemt deze jonge Duitser het op tegen het geweld uit het Verre Oosten. Lees hier verder over deze Leica.

 

Panasonic

De nieuwste compacte systeemcamera van Panasonic, de Lumix DMC-GH4, laat je filmen in 4K. Maar ook voor fotografen blijft het vlaggenschip van de Lumix G-reeks interessant.

Als twee druppels water op de GH4 lijkt de Panasonic Lumix FZ1000 (test). Deze bevat echter geen beeldsensor in Micro Four Thirds-formaat, maar een van het tegenwoordig erg populaire 1-inchformaat dat ook gebruikt wordt in de Nikon 1-reeks.

Panasonic heeft intussen ook zijn eerste compactcamera met Micro Four Thirds-sensor klaar, zoals we konden zien op Photokina. De Lumix LX100 is het nieuwe vlaggenschip in de LX-reeks. Met de functie "4K Photo" kun je een still van 8 megapixel uit een 4K-clip isoleren. Dit hebben we voor je getest in de wintereditie van Shoot, die nu in de winkel en webshop ligt.

 

Nikon

Nikon tot slot voegde een nieuw topmodel toe aan zijn reeks Nikon 1-systeemcamera’s. De Nikon 1 V3 is een echte snelheidsduivel geworden, zoals je hier kunt lezen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business