Nieuws

Wat is High Dynamic Range voor je televisie?

Veel aankondigingen op het gebied van tv-technologie op CES gingen over High Dynamic Range (HDR). Maar wat betekent het eigenlijk?

Van alle op de Consumer Electronics Show gedemonstreerde technologieën voor de televisie, is High Dynamic Range (HDR) een van de opwindendste. Vorig jaar werd het al een paar keer genoemd, dit jaar zijn er meerdere bedrijven die producten en content hebben laten zien voor 2015.

HDR in een notendop

HDR is een veelbelovende verbetering van de beeldkwaliteit. De eenvoudigste beschrijving is wellicht: helderder wit en tegelijkertijd donkerder zwart. Maar het gaat verder dan dat. 

[related_article id=”160734″]

Stel je wil een tekening maken en je hebt tien potloden: een zwarte, een witte en acht grijze die variëren van donkergrijs tot witgrijs. Je kunt iets tekenen, bijvoorbeeld een landschap, waarvan andere mensen kunnen herkennen wat het is. 

Maar wat als je honderd potloden hebt? Zwart, zo goed als zwart, zo goed als zo goed als zwart, donker donkergrijs, donkergrijs en ga zo maar door totdat je bij wit bent. Met veel meer tinten kun je een veel realistischere tekening maken, of niet dan? Voeg nu kleur toe. In plaats van een handjevol kleuren, heb je er duizenden. Dan kun je er echt iets moois van maken.

In feite is dat HDR. Een breder bereik van licht voor je televisie om een mooier plaatje voor je te tekenen. Maar bij HDR gaat het ook om meer helderheid, zodat de heldere delen van je beeld ook echt helder zijn.

Toekomst

Dit jaar hebben we gezien dat er grote stappen gezet zijn richting een HDR-toekomst. Meerdere fabrikanten praten over HDR in hun televisies en – wellicht nog veel interessanter, Dolby en Netflix praten over HDR-content.

Wat ben je immers met een tv die HDR ondersteunt, als de content er niet op is aangepast. Dankzij de aanzienlijke hogere contrastratio komen de kleuren ook bij reguliere content veel meer tot leven, maar als de content zelf in HDR wordt opgenomen en uitgezonden, krijg je een nog realistischer beeld.

Dolby en Warner Brothers hebben de eerste drie HDR-films aangekondigd: Edge of Tomorrow, The Lego Movie en Into The Storm. De films verschijnen niet op dvd of BluRay, maar zijn binnenkort beschikbaar via streaming op televisies met ingebouwde Dolby Vision.

Netflix werkt samen met LG Electronics en Sony om 4K HDR-content te leveren naar de HDTV"s van die bedrijven. Er zijn nog geen verdere details bekend, maar Netflix lijkt net zo geïnteresseerd in HDR als het eerder in 4K was.

Fabrikanten

LG toonde op de CES een prototype HDR oled-tv. Dit is met name opwindend omdat oledschermen van nature een hoge contrastratio hebben.

Het Japanse Sony heeft twee nieuwe modellen met HDR. Deze zijn te vinden in de sterke X930C/X940C-serie. De X940C 75-inch maakt gebruik van de X-tended Dynamic Range Pro, terwijl de X930C 65-inch van de X-tended Dynamic Range gebruikmaakt.

De 85 inch L85H9500A van TCL beschikt over Dolby Vision. Dit model is momenteel slecht beperkt bereikbaar in China en Zuidoost-Azië.

Samsung rolt de HDR-technologie uit in combinatie met meer technieken om de beeldkwaliteit te verbeteren. Dit gebeurt in de SUHD tv"s. Hoewel het niet specifiek HDR is, heeft de JS9500 meer dan de dubbele hoeveelheid helderheid van het gemiddelde lcd-scherm.

Ook Panasonic noemt het geen HDR, maar heeft de Dynamic Range Remaster in zijn CX850-serie zitten. De technologie wordt omschreven als een “dramatische verbetering van het beeld op het gebied van licht. Door weggevallen informatie te herstellen is niet alleen de helderheid verbeterd, maar keren ook de originele kleuren terug.”

Te pas en te onpas

Het klinkt allemaal mooi en aardig, maar toch hebben we wat vragen en zorgen. Het is mogelijk (zelfs voor de hand liggend) dat de term HDR op korte termijn te pas en te onpas gebruikt gaat worden door fabrikanten. Hoe lang duurt het voordat bedrijven hun tv"s met enkel de optie local dimming gaan labelen als HDR? Het zou jammer zijn als High Dynamic Range net zo"n nutteloze term wordt als contrastratio.

Ook is de vraag hoeveel HDR-content er verschijnt. Omdat het slechts "metadata" is, zou het niet moeilijk moeten zijn om de gegevens op een disc toe te voegen. De content moet echter HDR zijn voordat hij op de disc wordt gezet, daar ligt de uitdaging.

Televisie versus fotografie

Nog een laatste ding. Wellicht ben je bekend met HDR-fotografie, de hyperrealistische techniek die de laatste jaren aan populariteit heeft gewonnen.

Dit is niet hetzelfde als HDR in televisies. HDR-fotografie maakt gebruik van beeldmanipulatie en meerdere belichtingen om je in één afbeelding zowel de donkere zijdes (schaduw) als lichte plekken te tonen. In basis is het niet meer dan het combineren van meerdere foto"s, wat best een leuk effect geeft. Maar het bereik blijft hetzelfde. Bij HDR in televisies gaat het wel om een uitgebreid bereik. Op die manier zijn de highlights echt helder en de schaduwen echt donker. Het lijkt meer op wat je ogen waarnemen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business