Nieuws, Tips

Tien verborgen trucs in Google Maps

Google Maps is dé standaard op vlak van online kaarten en werkt bijzonder goed op je computer, tablet of smartphone. Ondanks dat je het waarschijnlijk al jaren gebruikt, ken je mogelijk deze trucjes nog niet.
  1. Tijdreizen

Sinds de introductie van Google Street View in 2007, kan iedereen genieten van foto’s over de hele wereld. Je klikt op een punt op de kaart, en klikt op de Street View foto links bovenaan. Van zodra je een beeld hebt, kan je op het klokje klikken links bovenaan. Daarna kan je doorheen de tijd reizen van 2007 tot 2015, met verschillende foto’s van vroeger tot nu.

  1. Eigen Google Maps

Wist je dat je zelf een eigen Google Maps kan maken? Surf naar hier om aan de slag te gaan. Waarom zou je dat willen? Het kan heel handig zijn om je reis te plannen, omdat je dan overal aantekeningen kan maken waar je zeker naartoe wil. My Maps vind je ook als app op je smartphone of tablet.

  1. Zoekgeschiedenis

Voor deze functie moet je wel ingelogd zijn met je Gmail-account. Heb je dat niet of log je nooit in, dan kan Google niets vinden in het verleden. Surf naar history.google.com/history en klik op Maps links bovenaan. Hier kan je zien waar je overal achter hebt gezocht, en wat je hebt bekeken. Kan heel handig zijn wanneer je een bepaalde plaats bent vergeten die je ooit hebt opgezocht.

  1. Ga eens off-road

Google Maps beperkt zich niet tot wegen voor Street View. Sinds enkele jaren gaat het ook veel verder om aan iedereen de wereld te laten zien. Surf naar hier om enkele van de mooiste wandeltochten live in Street View na te kijken. Vooral de beelden van Galapagos zijn absoluut te moeite waard.

  1. Google Earth in Maps

Google Earth en Google Maps raken werken steeds beter met elkaar om jou het beste beeld van de wereld te tonen. Ga naar een bepaalde plaats op de kaart en klik links onderaan op Satelliet. Wacht even tot de volledige pagina geladen is, en houd dan de Ctrl-toets ingedrukt. Zo kan je de kaart kantelen, zodat je een mooi dieptezicht krijgt. Het spreekt voor zich dat de platte Kempen iets minder spectaculair is dan pakweg New York.

  1. Handige sneltoetsen

Om snel en handig met Google Maps te werken, moet je zeker deze sneltoetsen gebruiken: + / – voor in- en uitzoomen, linkerpijl of rechterpijl om links of rechts af te slaan. Pijltje omhoog of omlaag beweegt je voorwaarts of achterwaarts in Street View. Vooral die eerste sneltoets, + en -, gebruik ik op dagelijkse basis. Je kan niet meer zonder wanneer je ze kent.

  1. Rechterklik en rijden

Ik gebruik Google Maps bijzonder veel om afstanden te berekenen wanneer ik ergens moet zijn. In plaats van dat je bovenaan eerst een plaats ingeeft, op routebeschrijving klikt en je eindbestemming aangeeft, kan je ook gewoon rechterklikken op je eindbestemming. Kies daar dan ‘Routebeschrijving vanaf dit punt’ of ‘Routebeschrijving naar dit punt’.

  1. Afstanden meten

Wist jij dat er in Google Maps een liniaal zit waarmee je perfect afstanden kan opmeten? Rechterklik ergens op de kaart en kies ‘Afstand meten’. Dat punt dat je rechterklikt wordt dan je startpunt. Klik nu zoveel keer je wil op verschillende punten, om de totale afstand te meten van je route. Wanneer je volledig inzoomt, kan je zien dat de schaalverdeling per meter is, voor correcte metingen.

  1. Slimme kaarten

Vele gebruikers gaan creatief aan de slag met Google Maps, met talrijke infografieken als resultaat. Zo kan je bijvoorbeeld verschillende buurten van elkaar onderscheiden, talrijke laadpunten voor elektrische auto’s terugvinden of staanplaatsen van huurfietsen in steden. Er zijn al duizenden slimme kaarten beschikbaar, een aantal dat elke dag groeit.

  1. Gele mannetje

Heb je ooit stil gestaan bij het gele mannetje in de rechterbenedenhoek? Pegman, zo heet hij, is een handig kereltje. Klik erop, houd je muisknop ingedrukt, en plaats hem ergens op de kaart. Onmiddellijk opent het Street View beeld op de plaats waar je Pegman hebt neergezet. Is er geen blauwe markering waar je Pegman neerzet? Dan zijn er Street View beelden beschikbaar in Google Maps.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business