Nieuws

Facebook liet eigen app met opzet crashen

In een experiment om de afhankelijkheid van gebruikers te testen, saboteerde Facebook zijn eigen app.

Facebook is niet vies van een experimentje meer of minder. In 2014 bepaalde het al erg selectief welke berichten te zien kregen met als enige doel te bestuderen of het de gemoedstoestand van zijn gebruikers op die manier kon beïnvloeden. Het resultaat was dat vele mensen inderdaad donkerdere gedachten kregen van alle deprimerende statussen van anderen.

Sabotage

Rond dezelfde periode zou het daarnaast zijn eigen app bewust gesaboteerd hebben om te kijken of mensen het sociale netwerk dan links zouden laten liggen, of zouden overschakelen naar de mobiele website. De app lag zo soms uren aan een stuk plat, wat ervoor zorgde dat gebruikers massaal overschakelden naar de mobiele website.

Amir Efrati, journalist voor The Information, sprak met een (anonieme) bron binnen Facebook. Die zei dat er in het onderzoek naar de drempel die bereikt moest worden om Facebook te laten vallen, helemaal geen drempel was. Lag de app plat, dan schakelden gebruikers meteen over. Het is hallucinant om te bedenken hoezeer gebruikers verknocht zijn geraakt aan het contact met vrienden en familie via het sociale medium.

Schuld van Google

Het experiment kwam er nadat de spanningen tussen Facebook en Google hoog opliepen en een verwijdering uit de app store van alle Facebook applicaties nabij leek. Het zette het sociale medium ertoe aan om uit te zoeken hoezeer het afhankelijk was van de app en hoezeer de gebruikers dat zijn.

Een ex-werknemer van Facebook, J.J. Maxwell, verdedigde het experiment op Twitter tegenover technologiesite The Verge door te zeggen dat dergelijke tests het volste recht zijn van Facebook. Casey Newton, journaliste bij The Verge, counterde dit vervolgens door te zeggen dat het de plicht is van Facebook om, als enige medium in onze contreien, te handelen in ‘good faith’.

Temeer omdat Facebook en diens CEO, Mark Zuckerberg, telkens verklaren dat het de missie is van Facebook om de wereld met elkaar te verbinden. Het project internet.org is daar nog een goed voorbeeld van. Experimenten die doen denken aan toestanden met proefdieren zijn dan ook moeilijk goed te praten. Facebook wenste nog niet te reageren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business