Nieuws

Amazon wil 3000 kassierloze supermarkten tegen 2021

Geen wachtrijen, geen kassa’s, geen grap. Dat is de belofte die AmazonGo winkels maken in de VS. Het succesvolle concept is momenteel toe aan uitbreiding.

Amazon heeft sinds zijn oprichting een grote hand gehad in het steeds vaker verdwijnen van de klassieke winkels. Sinds het bedrijf de supermarktketen Whole Foods overnam in 2016, probeert Amazon echter net op het vlak van fysieke winkels te scoren. Zo staat er te lezen in een rapport van financieel dienstverleningsbedrijf Bloomberg. De e-commerce gigant zou in de komende drie jaar zo’n 3000 nieuwe winkels willen openen in de VS en dat allemaal zonder kassiers.

Offline lijkt dus plots big business voor Amazon, wat betekent dat de huidige concept winkels het goed doen in de VS. De eerste AmazonGo winkel werd in 2016 in Seattle geopend en in diezelfde stad komen er nu twee winkels bij. Ook in Chicago wil het bedrijf een nieuwe locatie openen. In twee van de nieuwe locaties is het mogelijk om ook vers gemaakte salades, broodjes en snacks te kopen.

Het eenvoudige concept van de AmazonGo winkels ligt ongetwijfeld aan de basis van het succes van de eerste winkel. Klanten kunnen immers gewoonweg de supermarkt binnenstappen, hun smartphone met Amazon app scannen en dan met hun producten weer buiten wandelen. Het afrekenen gebeurt onmiddellijk en volledig via je Amazon account.

Tijd voor expansie dus, en Amazon wil zich daarom op vers bereide producten focussen. Daarvoor zouden immers minder camera’s en sensoren nodig zijn, wat de prijs van de winkels drastisch naar beneden zou halen. Ook de winstmarges zouden op zulke producten hoger liggen. Volgens bronnen van Bloomberg kost het opzetten van een AmazonGo locatie momenteel rond de 1 miljoen dollar.

Amazon CEO Jeff Bezos heeft alvast een sterke interesse in fysieke winkels, maar hij wil dat ze steeds een meerwaarde kunnen betekenen voor de consument, anders hebben ze op zich weinig zin. Amazon houdt zich immers niet bezig met me-too concepten.

Met 3000 extra winkels zou AmazonGo één van de grootste ketens in de VS worden. Tegen het einde van dit jaar zullen de winkels op zo’n 10 locaties te vinden zijn, volgend jaar zouden dit er al 50 moeten zijn en tegen 2021 dus zo’n 3000.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business