Nieuws, Reviews

Shuttle XPC SZ270R9 barebones review: Een kant en klaar bouwpakket

Voordelen
Veel poorten
Compact en toch ruimte genoeg
Installatiegemak
Nadelen
RGB-verlichting en software
Aanbevolen prijs: €400
Waar te koop?
Totaalscore 8
De Shuttle XPC SZ270R9 doet wat een barebones PC moet doen: Hij maakt je leven makkelijker en levert optimale prestaties voor jouw hardware.

Voor wie bij het lezen van de titel niet onmiddellijk weet wat een barebones PC is, zal er in deze review van de Shuttle SZ270R9 een nieuwe wereld opengaan. Barebones PCs zijn namelijk computers die deels voorgebouwd zijn voor de eindgebruiker, om het je leven net iets makkelijker te maken, terwijl je toch nog de controle behoudt over de cruciale elementen van je build.

Specs

In het geval van de Shuttle SZ270R9 zijn de vooraf geïnstalleerde onderdelen het moederbord (het Shuttle Mainboard “FZ270”), een PSU van 500 W, de Shuttle ICE processorkoeling en storage bays voor 4 harde schijven van 3.5”. Verder vind je intern vier 288-pin slots voor DDR4 geheugen, een eenvoudige geïntegreerde grafische kaart en PCIe uitbreidingsslots. Er is ook ruimte voor 2 M.2-2280 SSDs, een WLAN-kaart en 4 SATA connectors.

Achteraan vind je een zee aan poorten terug, waaronder een HDMI-poort, 2 displaypoorten, 3 3.5mm-poorten voor line-in, line-out en mic-in, 4 USB 3.0 én 4 USB 2.0-poorten en dubbele ethernetpoort. Vooraan vind je nog eens 2 USB 3.0-poorten en inputs voor een hoofdtelefoon en microfoon. Dit maakte dat je zeker geen gebrek hebt aan de juiste aansluitingen.

Design

De Shuttle SZ270R ziet er nogal ruw uit als we hem langs voor bekijken en heeft iets futuristisch, het is net of hij een harnas aan heeft. Of die stijl bij je in de smaak valt, is je eigen mening en dat is net zo bij de RGB-verlichting die we vooraan terugvinden. Het is ondertussen de gewoonte geworden om bij gaming computers extra LEDs toe te voegen, maar vaak hoeft dat niet echt. In het geval van de Shuttle SZ270R vond ik dat het geval, want de LEDs zijn enorm helder en werkten al snel storend. Je kan dit uiteraard aanpassen met de bijgeleverde software, maar deze werkte niet naar behoren. De LEDs helemaal uitschakelen lukte ons bijvoorbeeld maar één keer, voor de rest betekende “Off” eigenlijk “Wit”. Instellingen werden ook vaak niet opgeslagen, wat voor extra frustratie zorgde. Een probleem dat hopelijk wel kan opgelost worden met een softwareupdate.

Voor de rest ziet de Shuttle er goed uit in zijn zwart-metalen case en is deze makkelijk te verwijderen als je intern iets moet aanpassen.

Installatiegemak

De installatie van de verschillende onderdelen ging bij ons erg vlot. Bij onze test ging het om een GTX 1050, i5-processor, 16 GB RAM-geheugen en een SSD. We volgden het stappenplan dat bij de Shuttle zat nauwkeurig en ondervonden geen problemen. Er waren voldoende aansluitingen voorzien voor alle onderdelen en de voedingskabels zijn op zulk een manier verwerkt in de behuizing dat ze niet in de weg zaten. Om een SSD te installeren heb je wel nog een extra adapter nodig, zodat deze netje in de HDD-bay past. Houdt daar rekening mee.

Prestaties

Over de prestaties van de Shuttle SZ270R9 hebben we weinig op te merken, tijdens het opstarten was hij wat luider, maar dat kan ook moeilijk anders. Echt stil was hij tijdens het gebruik ook nooit, maar het aantal decibel was voldoende laag om niet storend te werken.De ingebouwde ICE-koeling bleek ook voldoende om alles netjes op temperatuur te houden.

Het verdict

Wie op zoek is naar een compacte barebones PC, doet er goed aan om de Shuttle SZ270R9 te overwegen. Hij bevat immers alles dat je nodig hebt om je eigen gaming-monster te bouwen zonder je zorgen te moeten maken over zaken zoals kabelmanagement.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business