Nieuws

VS vraagt formeel de uitlevering aan van Huawei-CFO

De Verenigde Staten gaan door met de formele aanvraag tot uitlevering van Meng Wanzhou, de CFO van Huawei.

Wanzhou werd vorig jaar in Canada op borgtocht vrijgelaten nadat ze eerst was opgepakt op verdenking van illegitieme handelstransacties met Iran.

De VS willen Wanzhou nu het liefst in hun land berechten, en vragen aan buurland Canada de officiële uitlevering aan. Dat liet de Canadese ambassadeur naar de Verenigde Staten, David MacNaughton, weten aan de krant The Globe. Beijing meldde het daar niet bij te zullen laten.

MacNaughton vertelde er niet bij voor wanneer de officiële aanvraag gepland stond. De deadline is wel binnen een week, op 30 januari. Dat is precies 60 dagen nadat Meng in Vancouver werd gearresteerd op 1 december.

Meng is de dochter van de oprichter van Huawei, Ren Zhengfei. Door het aanzien van de twee in China, is de hele zaak nu uitgegroeid tot een high-profile diplomatiek dispuut tussen Canada, de VS en China.

 

Huawei in heet water

De relaties tussen China en Canada zijn sterk bekoeld nadat Meng gearresteerd werd. Ondertussen heeft China al twee Canadese staatsburgers aangehouden en ter dood veroordeeld, en werd een Canadese man eerder nog schuldig bevonden aan drugsmokkel.

Beijing heeft de zaken van de Canadese burgers niet meteen gelinkt aan de arrestatie van Huawei-CFO Meng, maar waarschuwde wel voor de gevolgen indien ze niet onmiddellijk werd vrijgelaten.

Canada is een van de 100 landen waarmee de VS een uitleveringsverdrag hebben. Van zodra Canada het formele verzoek ontvangt, moet het Canadese hof binnen de 30 dagen beslissen of er genoeg bewijsmateriaal is om de uitlevering te staven, en moet de Canadese minister van justitie een formele opdracht geven.

Een voormalige Canadese spionagechef klapte eerder deze week nog uit de biecht en vertelde aan de media dat Canada best geen Huawei-infrastructuur meer zou aanvaarden. Verschillende bevriende landen van de VS, zoals Australië, hebben die raad al ter harte genomen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business