Nieuws

Google wil het lastiger maken voor websites om te detecteren wanneer iemand incognitomodus gebruikt

Websites kunnen detecteren wanneer je de incognitomodus van Google Chrome gebruikt, maar Google wil dat minder vanzelfsprekend maken.

Het zou überhaupt niet vanzelfsprekend mogen zijn voor websites om te detecteren wanneer bezoekers gebruikmaken van de incognitomodus. Echter, het blijkt helemaal niet zo ingewikkeld te zijn om deze controle toch in te bouwen. In de incognitomodus wordt namelijk de ‘File System API’ geblokkeerd, dat blijkt uit een reactie op Stack Overflow. voor ontwikkelaars volstaat het dus om te controleren of deze API geblokkeerd is om te achterhalen of een bezoeker al dan niet de incognitomodus gebruikt.

Verschillende websites, waaronder zelfs grote betalende sites zoals The Boston Globe, gebruiken deze ‘hack’ om gebruikers die incognito gebruiken te blokkeren. Wie incognito gebruikt, kan namelijk niet worden gevolgd en daardoor kunnen er geen gepersonaliseerde advertenties worden getoond.

Chrome 74 brengt redding

Een reeks wijzigingen aan de Chromium broncode toont alvast dat Google werkt aan een manier om het minder eenvoudig te maken voor websites om te controleren of de incognitomodus al dan niet wordt gebruikt. Concreet doen ze dit door een virtueel ‘file system’ te maken wanneer een bezoeker gebruikmaakt van de incognitomodus. Zo wordt de File System API niet meer geblokkeerd en kunnen websites op die manier niet meer nagaan wie incognito gebruikt op basis van de File System API.

9to5Google kon documentatie inzien waaruit blijkt dat de File System API mogelijk volledig wordt weggehaald in een later stadium. Tegenwoordig zou deze API door websites enkel nog gebruikt worden om te controleren of iemand incognito gebruikt. De update wordt uitgerold als een flag in Chrome 74, wat betekent dat deze al manueel te activeren is via #enable-filesystem-in-incognito. Later, vermoedelijk in Chrome 76, wordt de functionaliteit uiteindelijk voor iedereen standaard ingeschakeld.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business