Tips

Vivaldi: de browser voor power users

Vivaldi is een splinternieuwe browser die functies van Spartan en Opera combineert. Je kan een vroege versie van de software nu al downloaden.

De Opera-browser is zijn ziel verloren. Die conclusie trekken we bij het lezen van het verhaal achter Vivaldi. De nieuwe browser werd uit de grond gestampt door Jon von Tetzchner, mede-oprichter en voormalig CEO van Opera. Volgens hem moest zijn browser snel en vlot draaien op gelimiteerde hardware, rekening houdend met de noden van individuele gebruikers. Volgens von Tetzchner is Opera intussen de verkeerde weg in geslagen. De man zag maar één optie: opnieuw beginnen met een nieuwe browser.

Filosofie

Vivaldi is ontwikkeld volgens de oorspronkelijke filosofie van Opera, en de invloeden van die eerste browser zijn overal te bespeuren. Denk maar aan Speed Dail en muisgebaren. Vivaldi is echter meer dan een nieuwe Opera-poging: de browser moet mee zijn met z’n tijd en dat lijkt te lukken. Zo kan je verschillende websites rond hetzelfde thema groeperen in één tab, en sites annoteren om te onthouden wat je er nu weer belangrijk aan vond.

[download_file]

Als beide functies je bekend in de oren klinken komt dat misschien omdat Microsoft twee gelijkaardige functies aankondigde voor z’n nieuwe Spartan-browser. Van Spartan weten we nog niet veel, maar van Vivaldi kunnen we al zeggen dat het ding er goed uitziet. De menubalk van de browser neemt subtiel de belangrijkste kleur over van de webpagina die je bezoekt en dat maakt de software kleurrijk, maar toch blijft het geheel erg minimalistisch.

Menu aan de zijkant

Alle extra functies zoals notities of het downloadmenu zitten netjes weggestopt in een sober balkje aan de linkerkant. Een verstandige keuze: websites zijn steevast hoger dan je scherm maar zelden breder, wat er voor zorgt dat een zijmenu geen kostbare plaats van de webpagina afneemt.

Vivaldi lijkt tabs als afzonderlijke processen te behandelen, zodat de hele browser niet vastloopt wanneer één website moeilijk doet. Dat Vivaldi op het eerste zicht minder geheugen lijkt te verorberen dan pakweg Chrome, is bovendien mooi meegenomen. Vivaldi is echter nog niet klaar. Je kan al aan de slag met de eerste technische preview. Die is functioneel maar niet perfect. Sommige functies ontbreken nog en verdere optimalisatie is noodzakelijk.

Toekomstplannen

In de toekomst krijgt Vivaldi synchronisatie-opties, en ook extensies, al lijkt dat laatste eerder een knieval voor veel gebruikers. Het team achter Vivaldi heeft naar eigen zeggen als missie de snelste browser ter wereld te maken en volgens hen hebben extensies een negatieve impact op snelheid en veiligheid. Toch zit ondersteuning er aan te komen. Suggesties zijn welkom, want het team wil in het kader van optimalisatie zoveel mogelijk nuttige functies inbouwen zodat de nood aan extra extensies kleiner wordt. Vivaldi is in ieder geval nog onder constructie, en de versie die we nu zien lijkt slechts een aanzet te zijn tot wat de browser in de toekomst gaat kunnen.

Toch is Vivaldi nu al een aantrekkelijk browseralternatief. Browsers hebben de neiging slank te beginnen en doorheen de jaren te groeien tot mastodonten, kijk maar naar Firefox en zeker Chrome dat zo gulzig is met je RAM-geheugen. Vivaldi is nog jong en fris, en zal dat als het van Tetzschner afhangt ook blijven. Wij zijn alvast geïntrigeerd door het nieuwe stukje software. Je kan de browser hieronder downloaden of natuurlijk ook op de website van Vivaldi zelf.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business