Tips

Hoeveel risico lopen je pc’s?

Wanneer je verantwoordelijk bent voor een aantal pc's, ben je al snel flink wat tijd kwijt aan het veilig maken van de toestellen. Opswat GEARS wil die taak vergemakkelijken.

Een computer staat aan allerlei risico’s bloot en dus zorg je er maar beter voor dat er een firewall actief is, dat je een degelijk antivirusprogramma hebt geïnstalleerd, dat alle updates geïnstalleerd zijn en dat je over recente back-ups beschikt. Een aardige klus, zeker wanneer je (de facto) verantwoordelijk bent voor een reeks toestellen in je thuisnetwerk.

Opswat GEARS neemt je deze controle grotendeels uit handen en levert je de analyseresultaten netjes gecentraliseerd af zodat je niet langer naar elk toestel hoeft te hollen.

[download_file]

Alles begint met de installatie van een lokale agent op de toestellen (Windows of Mac OS X) die je wilt laten monitoren. Meteen na de installatie begint GEARS aan een grondige analyse van het systeem. Na afloop van deze scan krijgt je systeem een ‘veiligheidspercentage’ toegekend. Daar heb je op zich natuurlijk niet zoveel aan, maar het blijkt om een totaalcijfer op basis van enkele componenten te gaan.

[related_article id=”161920″]

Elk van deze deelrubrieken (Firewall, Public File Sharing, Hard Disk Encryption, Antivirus, Patch management, Antiphishing en Backup) leveren samen het eindpercentage op en gelukkig geeft GEARS over elk van deze rubrieken de nodige details prijs. Je verneemt bijvoorbeeld of de virusdefinities up-to-date zijn, of de real time protectie van je antivirustool actief is, enz. Al bij al levert dat dus wel interessante informatie op voor wie de veiligheid van zijn toestel(len) ter harte neemt.

Naast deze scores tref je nog een aantal andere nuttige onderdelen in GEARS aan. Een ervan is Infect Files: GEARS scant namelijk al je actieve programma’s en geeft die door aan de online antivirusservice Metascan Online (met meer dan 40 antivirus-engines). Ook interessant is de rubriek AppRemover, die geïnstalleerde applicaties oplijst die wellicht toch niet zo koosjer of wenselijk zijn. Tijdens onze tests verkeerde dit onderdeel wel nog in een bètastadium. 

Verder is er nog de rubriek Session Shield, handig voor wie iets met ‘meer risico’ wil doen (zoal surfen naar wat schimmige sites of een onbekend programma uitproberen). Tijdens zo’n sessie wordt namelijk een soort van ‘zandbak’ gecreëerd – een virtuele omgeving als het ware, met uitgeschakelde netwerkshares, usb-poorten en printers – zodat je ‘echte’ systeem niet kan worden gecompromitteerd.

De interessantste optie – althans voor wie verschillende toestellen binnen een netwerk (of zelfs daarbuiten) wil monitoren – is het onderdeel Manage My Device. Immers, wanneer je een account hebt aangemaakt bij GEARS en je het toestel met de GEARS-agent hebt geregistreerd, dan verschijnt het toestel in je online dashboard. Op deze manier kan je gratis tot 25 toestellen registreren. Na een tijdje verschijnen dan allerlei details over de geregistreerde toestellen, voornamelijk ook naar veiligheid toe. Op die manier kun je dus remote nagaan hoe goed je systemen zijn beveiligd. Je kunt ook nauwgezet bepalen wanneer of hoe vaak je op de hoogte moet worden gebracht wanneer bepaalde toestellen niet langer aan je veiligheidsnormen voldoen. Het is overigens ook mogelijk je regelmatig een samenvattend overzicht te laten doormailen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business