Nieuws

Voorspellingen 2013: maatschappelijke trends

Anonymous en Wikileaks gaan weer van zich laten horen, terwijl technologiebedrijven proberen om opkomende markten aan te boren. In 2013 wordt de cloud nog complexer en meer gereguleerd.

Anonymous en Wikileaks veren op, hacktivisme op hoger niveau

Wikileaks heeft een vrij stil jaar achter de rug, ondanks (of dank zij) het huisarrest dat Julian Assange beleeft in de Ecuadoriaanse ambassade in Londen.

[related_article id=”161452″]

Anonymous is een bezig bijtje gebleven. Ze hebben bedrijven platgelegd waarvan het onethisch handelen vermoedt, leggen beveiligingslekken in netwerken bloot en hebben vooral heel veel lol in alles wat ze doen. Het hackingcollectief werkt voor de mensen en legt illegale gedragingen en activiteiten bloot.

Wikileals van Assange heeft al beloofd om meer lekken te openbaren met een blijvend effect op overheden en de private sector. Buiten Wikileaks blijven Anonymous en aanverwanten beveiligingslekken manipuleren ‘for the lulz’ en groeit de mogelijkheid dat overheden deze hackers gaat inzetten om er zelf voordeel aan te doen.

Cyberwapens zullen een effectieve methode blijven om fysieke schade aan te richten met computercode zoals Stuxnet, Flame en Duqu. Waar geleide raketten en tactische militaire operaties ooit het meeste schade aanrichtten, zullen de ‘onbekende’ overheden anoniem regionale doelwitten aanvallen, wat en probleem is voor de nationale veiligheid.

Techreuzen richten zich op China en BRIC-landen voor herstel

Brazilië, Rusland, India en China, de zogenaamde BRIC-landen, hebben potentieel voor bedrijfsuitbreidingen. Amazon heeft al zijn vleugels uitgespreid in Brazilië, net zoals Microsoft. Lenovo probeert hard om een lokale pc-fabriek neer te poten in het land.

Nu markten in de ontwikkelde wereld zo goed als verzadigd zijn, willen bedrijven uitbreiden. Maar ze worden daarbij gehinderd door importtaksen. Daarom gaan bedrijven zich ook echt vestigen in de BRIC-landen om toegang te krijgen tot al het geld dat er rondgaat. Het zal wel niet makkelijk zijn, want lokale wetgeving meekt het moeilijk en de overheden van de opkomende landen hebben de bedrijven nog niet de hand gereikt. De doorbraak kan er in 2013 komen.

Internet der dingen verbindt huizen

Er zijn genoeg gekke acroniemen en uitdrukkignen geweest in 2012, maar de gekste en minstzeggende is ‘internet der dingen’.

Het concept is eenvoudig: huishoudelektro en persoonlijke items worden in verbinding gebracht met de echte wereld door netwerkverbindingen, near-field Communications (NFC) en Bluetooth. Bijvoorbeeld de relatie die juwelen laat meeveranderen met het weer, brillen die tonen hoe laat het is en andere normale voorwerpen die reageren op de wereld. 2013 is het jaar dat deze trend een ingang vindt en een nieuwe fase van ons intergeconnecteerde leven begint.

Voor bedrijven zal het betekenen dat meer geïnformeerde keuzes gemaakt kunnen worden zonder menselijke tussenkomst. Printers die inktpatronen bestellen als het nodig is bijvoorbeeld.

De cloud wordt complexer, wetgeving houdt ze op

Bedrijven zullen steeds meer op de cloud vertrouwen om BYOD-medewerkers te scheiden van gevoelige bedrijfsgegevens. De cloud is niet langer gewone opslag, het is een krachtige machine en die kracht zal vanaf 2013 steeds meer benut worden.

Praktische bezwaren en wetten over clouddata zullenhun hoogtepunt bereiken alms de EU terug naar de tekentafel moet met nieuwe gegevensbeschermingsregels die allicht een impact zullen hebben om meer dan de 27 EU-landen. Problemen over waar de cloudgegevens opgeslagen worden en wie toegang heeft tot de gegevens blijven de grote struikelblokken, maar oplossingen zouden wel eens lang op zich kunnen laten wachten.

Wat wel duidelijk is, is dat grote bedrijven nu nog de publieke cloud mijden, tot al deze problemen en zorgen aangepakt worden. Verwacht in 2013 meer controverse over de cloud. Uiteindelijk kunnen enkel politici deze problemen oplossen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business