Nieuws

Hacker jailbreakt Windows RT-tablets

Een hacker slaagt er in om ongesigneerde desktopsoftware aan de praat te krijgen op Windows RT-toestellen, de consumententablets van Microsoft.

De hacker, die zichzelf clrokr noemt, wist met enkele aanpassingen aan de kernel beperkingen te omzeilen die gelden op Windows RT. Dit besturingssysteem is gemaakt voor consumententablets met ARM-processoren en is normaliter niet in staat om desktopapplicaties te draaien.

De hack is echter van beperkt nut, omdat hij niet permanent kan worden ingeschakeld op Windows RT-toestellen met Secure Boot (UEFI). Deze vervanger van BIOS is van kracht op het overgrote deel van de nieuwe Windows-toestellen. Omdat de hack daarom alleen in het werkgeheugen kan worden geactiveerd, moeten de wijzigingen na elke herstart opnieuw worden doorgevoerd.

[related_article id=”161452″]

Bovendien kunnen gehackte Windows RT-toestellen alleen x86-programma’s draaien als die gerecompiled zijn voor ARM-chips. Op dit moment zijn die versies er niet of nauwelijks, maar het is niet uit te sluiten dat creatieve geesten aan de slag gaan met het omzetten van traditionele Windows-desktopprogramma"snaar Windows RT.

Complimentje
Microsoft heeft inmiddels erkend dat de jailbreak werkt, maar beschouwt de hack tegelijkertijd niet als een veiligheidsrisico. “Het beschreven mechanisme is niet iets dat de gemiddelde gebruiker kan, of redelijkerwijs wil, toepassen, omdat je lokale toegang tot een systeem, lokale beheersrechten en een debugger nodig hebt om het te laten werken”, zegt het tegen The Next Web.

De softwaremaker geeft clrokr zelfs een complimentje voor de moeite, maar garandeert niet dat de jailbreak in toekomstige versies van Windows nog mogelijk zal zijn.

Het wachten is nu op jailbreaksoftware die het voor gemiddelde gebruikers mogelijk maakt om meer dan alleen Microsoft Office op hun Windows RT-tablet te draaien.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business