Nieuws

Opvolger van 802.11ac Wi-Fi staat in de steigers

De volgende generatie Wi-Fi zal opereren in 60 GHz en biedt multi-gigabit snelheden.

Ooit al geprobeerd om ettelijke gigabytes aan data te versassen via een draadloze technologie zoals Bluetooth? Inderdaad, dat duurt een eeuwigheid. Zelfs met de huidige Wi-Fi-standaarden, 802.11ac inbegrepen, is dat om verschillende redenen geen vanzelfsprekendheid.
Goed nieuws voor de ongeduldigen onder ons: de volgende Wi-Fi-standaard staat al in de steigers met het Leuvense Imec als voortrekker. Imec werkt namelijk samen met Panasonic aan een transceiverchip die compatibel is met de IEEE802.11ad standaard en die opereert in de 60 GHz-frequentieband. Deze band is vrij om te gebruiken door iedereen.

Beamforming
Door te werken met vier antennes en beamforming kan de transceiverchip een snelheid van meerdere gigabits per seconde halen. Liesbet Van der Perre van Imec: “In een testopstelling met een prototype haalden we een snelheid van 4  Gbit/s en dit over een afstand van drie meter en 7 Gbit/s over 0,7 meter”.
De technologie is bij uitstek geschikt voor afstanden van 3 tot 10 meter en legt zo de basis voor verschillende soorten draadloze toepassingen. Denk aan het vervangen van een hdmi-kabel van spelconsole naar tv, wireless docking stations, enz.

Telecom
Volgens Van der Perre zijn echter ook telecomoperatoren geïnteresseerd in de technologie: “bij capaciteitsproblemen kan er hiermee een snelle, tijdelijke draadloze link worden opgezet. Afstanden tot 200 meter zijn overbrugbaar”. In België is er al minstens één operator die met deze technologie in de weer is, aldus Van der Perre, maar een naam wilde ze niet noemen.

Zuinig
Ondanks dat Imec de transceiverchip steeds zuiniger wist te maken – verzenden verbruikt 584 milliwatt en ontvangen 400 milliwatt – is de technologie voorlopig nog niet geschikt voor gebruik in mobiele apparaten met kleine accu’s zoals smartphones en tablets.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business