EU verhoogt gevangenisstraffen voor cybercriminaliteit

De Europese Unie verhoogt de minimale maximumstraffen voor hackers die worden schuldig bevonden van data-inbreuken of cyberaanvallen.

Het Eurpees Parlement heeft in Straatsburg een wetsvoorstel goedgekeurd om de minimale maximumstraffen voor cybercriminaliteit te verhogen, in het bijzonder wanneer die gericht is op kritieke infrastructuren of gevoelige informatie.

De 28 EU-lidstaten keurden het voorstel goed met 541 stemmen tegen 91, 9 parlementsleden onthielden zich. Alleen Denemarken doet niet mee en kiest ervoor om haar eigen regels in stand te houden, zo meldt Reuters.

Momenteel variëren de straffen van lidstaat tot lidstaat, maar de meesten hanteren een maximumstraf van vijf jaar. De landen krijgen twee jaar de tijd om de nieuwe minimale maximumstraffen in hun nationale wetgeving te implementeren.

[related_article id=”161920″]

Hackers die proberen op een illegale manier toegang te krijgen tot informaticasystemen, kijken vanaf nu aan tegen een maximale gevangenisstraf van minstens twee jaar. Voor aanvallen tegen kritieke infrastructuren – kerncentrales, transport, overheidsnetwerken – loopt dat op tot ten minste vijf jaar.

Ook de straffen voor het illegaal onderscheppen van communicatie of het produceren en verkopen van instrumenten die dit mogelijk maken, worden in de nieuwe wet verhoogd. Bedrijven of organisaties die voordeel halen uit botnets of hackers inhuren om gegevens te stelen, kunnen vanaf nu aansprakelijk worden gesteld voor misdrijven die in hun opdracht werden uitgevoerd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business