Nieuws

Het gevaar dat je loopt als je bij XP blijft

Je hebt waarschijnlijk al talloze waarschuwingen gezien over het levenseinde van Windows XP in april 2014. Als je zinnens was nog lang bij XP te blijven, ziet het er echt niet goed uit. Een nieuwe hoop kwetsbaarheden helpt er echt niet aan.

Een oudere kennis van me (een zuinige 80-jarige) klaagde over de oplichterij van altijd je computer te moeten upgraden. ‘Waarom zou je een computer vervangen die zijn werk nog doet?’

Die vraag wordt grotendeels beantwoord door de verslaggeving van collega Mary Jo Foley. Microsoft schakelt een versnelling hoger in zijn waarschuwingscampagne over gebruikers die nog XP draaien, dat in april 2014 aan het einde van zijn carrière komt.

Beveiliging is de reden waarom de tachtigjarige niet snapt waarom het een slecht idee is om bij oude software te blijven. De beveiligingstechnologie in Windows XP is nooit echt geweldig geweest, zelfs toen de situatie fel verbeterde met Service Pack 2. Maar XP was zo’n hit dat we er niet zo makkelijk vanaf zullen geraken. In april zal het 12 jaar geleden zijn dat XP op de markt kwam. Dat is een verbluffend lange tijd om een stuk software te onderhouden. Niemand hanteert levenstijden zoals Microsoft. En bij XP hebben ze de normale levensduur van 10 jaar nog eens twee jaar uitgerokken.

[related_article id=”161452″]

Door hun ondersteuningsbeleid en door mensen zoals die tachtigjarige, is Windows XP nog steeds massaal aanwezig. En het is dus ook een groot doelwit voor aanvallen. Latere versies worden even veel aangevallen, maar ze zijn beter beveiligd. Bekijk maar eens de statistieken in deze blogpost die tonen hoeveel kwetsbaarder XP is dan Vista, Windows 7 en Windows 8. Beeld je in hoe kwetsbaar het wordt als er geen oplapwerk meer wordt verricht voor de grootste lekken. Enkel een gek zou erop vertrouwen.

Eén punt dat in de blogpost niet gemaakt wordt is het gebruik van Internet Explorer. Veel van de XP-gebruikers hebben die als enige browser. Maar de technologie is binnenkort al drie generaties oud en krijgt niet meer de nodige updates. Als je dan toch bij XP blijft, schakel dan tenminste over op Firefox of Chrome.

Niet dat het echt al nijpend wordt, maar steeds meer software ondersteunt Windows XP niet meer. Al is dat niet noodzakelijk erg, want gebruikers van XP tonen zich niet meteen de meest gretige verslinders van nieuwe technologie. Het is toch iets om rekening mee te houden.

Voor de ondersteuning van antvirussoftware hoef je niet te vrezen. Kaspersky zegt bijvoorbeeld dat nog steeds 20 procent van hun klanten op XP zitten. De neergaande trend zal nog even versnellen als de ondersteuning van XP eindigt, maar ze blijven het besturingssysteem nog wel ondersteunen in hun product van 2015.

Antivirus na patches?

Wordt de job van een antivirus niet moeilijker als er geen lekken meer gerepareerd worden? Natuurlijk vergroot de kans dat een systeem op een of andere manier besmet kan worden. Maar volgens Kaspersky zouden hun meerdere lagen van bescherming elke malware moeten afvangen in realtime.

Wat dat laatste betreft is Kaspersky misschien wat optimistisch. De situatie zal voor XP snel verslechteren. Eens er geen patches meer zijn, zal het aantal kwetsbaarheden snel oplopen. Het is zelfs denkbaar dat er veel lekken nu achtergehouden worden om ze vanaf volgend jaar ongebreideld te kunnen misbruiken. En de gebruikers die zijn dan hulpeloos.

Als jij nog met een XP-computer werkt, dan ben jij het die hulpeloos is. Misschien toch maar eens beginnen uitkijken voor een modernere computer.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business