Nieuws

Het bedrijf dat Steve Jobs eigenlijk had willen oprichten

Een oude samenwerkingsovereenkomst tussen Steve Jobs en zijn vriend Robert Friedland brengt op een veiling meer dan 40.000 dollar op.

Jeff Rosenberg, directeur van Tristar Productions, heeft donderdag diep in de buidel getast. Daar vond hij 40.045 dollar (bijna 30.000 euro) voor een ondertekende overeenkomst tussen Apple-oprichter Steve Jobs en zakenman Robert Friedland. Het kost wat, maar dan heb je ook een acht pagina"s tellend document van 17 augustus 1978.

Het ondertekende document door Steve Jobs en Robert Friedland. (beeld: RR Auction)

[related_article id=”158256″]

Zoals het ernaar uitziet waren Jobs en Friedland goed bevriend tijdens hun schooltijd. Beiden gingen naar Reed College in Portland, Oregon. In die tijd ondernamen ze veel samen, zoals spirituele reizen naar India. Verder werkten ze op Friedlands boerderij en appelboomgaard.

Samenwerking
Het document is een overeenkomst tussen Jobs en Friedland voor een bedrijf in McMinnville, Oregon. “De samenwerking gaat deelnemen in investeringen, met inbegrip van maar niet beperkt tot vastgoedbeleggingen, en andere zaken van dezelfde aard of daaraan gerelateerd, zoals overeengekomen door de partners”, staat in het document te lezen.

Het is onduidelijk hoe succesvol de zakelijke onderneming van de twee vrienden was. Vlak na de oprichting breekt Jobs door met zijn Apple-computers. Friedland wordt op zijn beurt een grote speler in de mijnbouw, en is nu een miljardair.

Grote zeldzaamheid
Die veiling werd gehouden bij RR Auction. “In de afgelopen dertig jaar is dit pas de tweede keer dat we een item van Steve Jobs mochten aanbieden”, laat onderdirecteur Bobby Livingston weten. “Vorige keer was het een handtekening. Nu dit document, dat een grote zeldzaamheid is. Het is de weergave van een connectie met een belangrijk persoon in Jobs" leven.”

Apple-memorabilia in trek
Memorabilia en souvenirs van Apple staan erom bekend het over de hele wereld zeer goed te doen op veilingen. In mei werd in Duitsland 671.400 dollar (490.000 euro) betaald voor een nog werkende Apple 1-computer. Een paar maanden later had de online veiling van Christie"s eenzelfde soort computer in de aanbieding. Deze ging van de hand voor 387.750 dollar (283.000 euro). Een absoluut record voor het veilinghuis.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business