Nieuws

Europese Bankautoriteit waarschuwt voor Bitcoin

Bitcoin wordt niet door wetgeving beschermd, waardoor investeerders in de virtuele munteenheid het risico lopen hun geld te verliezen.

De Europese Bankautoriteit waarschuwt voor het gebruik van Bitcoins en andere virtuele munteenheden, omdat die niet door wetgeving worden beschermd.

In een verklaring zegt de EBA dat de stijgende populairteit van Bitcoin gepaard gaat met “een reeks risico’s die voortkomen uit het kopen en verhandelen van virtuele munteenheden”. Het probleem is volgens de EBA dat virtuele munteenheden niet gereguleerd worden door de overheid.

“Consumenten moeten zich in het bijzonder bewust zijn dat de uitwisselplatformen niet gereguleerd zijn en dat het geen banken zijn die hun virtueel geld als deposito in bewaring houden,” zegt de EBA. “Momenteel bestaat er geen specifieke wetgeving in de EU, die consumenten beschermd bij financieel verlies als gevolg van het verdwijnen van zo’n uitwisselplatform.”

De EBA benadrukt bovendien dat de “digitale portefeuilles”, waarin de Bitcoins worden bewaard, niet ondoordringbaar zijn voor hackers. Er zijn reeds gevallen bekend van grote sommen van het virtueel geld die op deze manier zijn gestolen. Bovendien hebben consumenten onder de Europese wetgeving geen recht op terugbetaling wanneer ze virtueel geld voor commerciële transacties gebruiken.

Ten slotte waarschuwt de EBA nog dat Bitcoins door de hoge mate van anonimiteit kunnen worden misbruikt voor criminele activiteiten. Dergelijk misbruik kan er toe leiden dat wetshandhavingsinstanties bepaalde uitwisselplatformen afsluiten, waardoor gebruikers niet langer aan hun virtueel geld kunnen, dat door die platformen wordt bewaard.

De Europese Bankautoriteit onderzoekt ondertussen alle relevante aspecten die gepaard gaan met virtuele munteenheden zoals Bitcoin, om te bepalen of er een wetgevend kader kan worden opgesteld voor het gebruik van virtueel geld.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business