Nieuws

Bekijk YouTube in 4K Ultra HD

Google voegt de 2160p 4k-resolutie toe aan de kwaliteitskeuze van YouTube. Hierdoor is het makkelijker Ultra HD-video's in hun originele kwaliteit te kijken.

Vlak voor de kerst heeft YouTube een onverwacht cadeautje uitgedeeld door de 4K-optie toe te voegen. Het is vanaf nu mogelijk om video"s in Ultra HD (UHD) te bekijken. Mits je uiteraard over een televisie beschikt die deze super hoge resolutie aan kan.

Het is al sinds 2010 mogelijk om UHD-beelden te uploaden naar YouTube. Het terugkijken gaf echter problemen, omdat deze filmpjes zeer slecht te vinden waren. 

[related_article id=”158901″]

Gebruikers waren aangewezen op steekwoorden als 4K, Ultra HD en UHD in de kop of als tag. Door een subtiele verandering, die de website HDTVtest.co.uk als eerste opviel, is het nu mogelijk te kiezen in welke resolutie je een video bekijkt.

Vier maal scherper
Wilde je voorheen een UHD-filmpje kijken op YouTube, dan moest je als gebruiker nadat je er eentje gevonden had, kiezen om het in originele kwaliteit te streamen. Die optie is vrij recent vervangen door de 2160p 4K-resolutie. Tevens is de 1440p HD-resolutie toegevoegd.

De 2160p 4K-resolutie is geschikt voor materiaal op de formaten 4096 x 2160 en 3840 x 2160 pixels. Dit is ongeveer vier keer meer pixels dan het huidige high definition.

Geen upscaling
YouTube doet niet aan upscaling. Het is dus alleen mogelijk een video in UHD te kijken als het materiaal ook in deze kwaliteit is geüpload. De optie om enkel filmpjes in de zoekresultaten te tonen die aan deze eisen voldoen, bestaat nog niet.

Het is de verwachting dat Google deze verandering op YouTube heeft doorgevoerd omdat steeds meer consumenten beschikken over apparaten die in UHD kunnen filmen, zoals de Samsung Galaxy Note 3 en Sony"s FDR-AX1 4K camcorder.

Ook de begin deze maand in ons land uitgebrachte Acer Liquid S2 smartphone kan in 4K-resolutie filmen. Lees hier onze review van dit toestel.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business