Nieuws

Hoe ziet de pc eruit in 2025? (deel 2)

Ik neem een kijkje in mijn glazen bol om een paar ideeën neer te pennen over hoe de pc, of beter gezegd de post-pc-pc, er in 2025 zou kunnen uitzien.

Dit artikel is het vervolg op deel 1.

Hoe sla je op?
Opslagruimte zal voorzien worden met een combinatie van flashgeheugen in smartphones en tablets, externe, draadloze opslagtoestellen en opslag in de cloud. Al deze storage zal eenvoudig toegankelijk zijn voor de gebruiker.

De afgebakende grenzen tussen lokale opslag en die in de cloud, en tussen verschillende apparaten, zullen verdwijnen. De pc is groot geworden in een tijdperk waarin mensen gefocust waren op een toestel. Maar de kentering naar post-pc’s heeft onze focus op data gelegd. Logisch ook, want dat is uiteindelijk wat van belang is.

[related_article id=”161563″]

Pc verandert naar wens
Ik verwacht dat laptops en notebooks in 2025 in hoog tempo aan het uitsterven zullen zijn, omdat ze vervangen worden door convertible toestellen die naar wens van een tablet in een laptop kunnen veranderen.

Dit is nauwelijks een revolutionair idee te noemen: het model voor deze toestellen bestaat al, in verschillende vormen, en miljoenen tabletgebruikers combineren hun toestel regelmatig met een toetsenbord om het te gebruiken als laptop. In de 2025-versie zou zo’n toetsenbord bijvoorbeeld een dubbele functie kunnen hebben en ook gebruikt worden als desktopinputdevice.

Ook besturingssysteem past zich aan
Wat gebeurt er ondertussen met besturingssystemen? Ik geloof dat het onderscheid tussen het desktop- en mobiele OS zal verdwijnen om plaats te maken voor een eengemaakt platform dat zich aanpast aan de hardware waarmee het verbonden wordt.

Verschillende besturingssystemen voor verschillende toestellen is een duidelijk staaltje van die lange erfenis van de pc, en als de kracht van smartphones en tablets steeds meer toeneemt, zal dat eenvoudigweg overbodig worden.

Als we in 2025 terugkijken op de desktop- en mobiele besturingssystemen van vandaag, zal het idee om een verschillend platform te moeten gebruiken op toestellen die dezelfde functie hebben waarschijnlijk even archaïsch overkomen als het tegelijk moeten installeren van DOS en Windows op een pc dat vandaag doet.

We zullen daarenboven niet alleen voordeel halen uit het laten vallen van het onderscheid tussen pc’s en mobiele toestellen; we zullen ook kunnen genieten van betere veiligheid en betrouwbaarheid omdat we bevrijd zullen zijn van die jarenlange erfenis van code. Te veel van onze huidige technologie draait rond het Win32 API, en het wordt steeds duidelijker dat dat niet meer geschikt is voor de wereld waarin we vandaag bewegen.

Minority Report?
Waar ik niet erg veel verandering in verwacht in het komende decennium zijn de invoerapparaten. Hoe geweldig Minority Report-handgebaren en Iron Man-achtige stemcommando’s er ook uitzien op het witte doek, in het echte leven zijn ze gewoon niet zo snel en efficiënt als de combinatie van een toetsenbord en muis, en daarenboven hebben ze ook fatale ergonomie- en privacyproblemen.

Ik twijfel er niet aan dat stemherkenning er met reuzensprongen op vooruit zal gaan tegen 2025, en dat het als secundaire inputmethode toepassingen zal kennen waar we nu niet eens van kunnen dromen. Maar ik zie het onze handen nog niet zo snel buitenspel zetten. 

Laptop blijft in gebruik
Ik ben er zeker van dat desktop-pc’s en laptops nog steeds zullen bestaan in 2025 – de kans is groot dat toestellen van vandaag nog in gebruik zullen zijn, net zoals er vandaag mensen nog Windows XP draaien op een toestel uit de vroege jaren 2000. Maar dit zal een niche zijn.

En voor wie eraan twijfelt dat zulke extreme veranderingen mogelijk zijn in amper tien jaar tijd: bedenk even dat de iPhone nog geen zeven jaar geleden op het toneel verscheen en de iPad zijn vierde verjaardag nog niet gevierd heeft, ondanks de enorme impact die deze toestellen al gehad hebben op het ecosysteem van consumentenelektronica.

Eerder dan 2025
Een decennium is een behoorlijk lange periode, meer dan lang genoeg om de pc’s van vandaag te transformeren tot een hybride, modulair systeem dat de mosterd haalt bij de post-pc-toestellen.

Voor mij is de evolutie die ik in dit artikel uiteengezet heb geen kwestie van of, maar van wanneer. Ik heb 2025 gekozen als rond getal, maar ik ben ervan overtuigd dat, gezien de richting waarin de technologie evolueert en de manier waarop de puzzelstukjes nu al in elkaar beginnen te vallen, we dit punt al heel wat vroeger zouden kunnen bereiken.

We zouden de post-pc-pc in 2020 al in onze handen kunnen hebben.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business