Nieuws

Intel zet nieuwe standaard met duivelse processor

Intel kondigt de eerste 8-core desktopprocessor aan, samen met ondersteuning voor DDR4-geheugen.

Goed nieuws voor wie de grenzen van het mogelijke wil aftasten met zijn desktop: Intel kondigt de recentste telg in de Extreme-reeks van processoren aan.

De nieuwe Intel Core i7 Extreme Edition-processor zal beschikbaar zijn in de tweede helft van 2014 en krijgt specificaties die menig computerliefhebber zullen doen watertanden.

De nieuwe i7 zal de eerste 8-core desktopprocessor zijn die commercieel beschikbaar is. De chip heeft uiteraard multithreading: zestien threads tegenover de twaalf threads van de zes cores tellende Extreme-chip van vorig jaar. Die tegen dan ‘verouderde’ processor ging er met een kloksnelheid van 4 GHz al aardig vandoor, en deze i7 zal dus nog een stuk sneller zijn.

De processor is gericht op gamers en pc-enthousiastelingen. Voor de codenaam ging Intel dan ook te rade bij die doelgroep binnen zijn eigen personeel. Na een interne stemming werd besloten dat de het rekenmonster naar de naam Devil’s Canyon zou luisteren.

Over de prijs wil Intel nog niets kwijt, maar als het bedrijf aan de jaarlijkse traditie vasthoudt, zal je de nieuwste i7 op de kop kunnen tikken voor ongeveer 1.000 euro.

De duivelse processor zal ondersteund worden door Intels nieuwe X99-chipset. Het verrassendste is misschien wel dat die chipset DDR4-SDRAM zal ondersteunen. DDR4-geheugen heeft de helft meer bandbreedte dan DDR3, en verbruikt minder stroom. De bussnelheid werd tot 3200 MHz opgeschroefd, tegenover 2400 MHz voor de voorganger.

Dat het nog even wachten is op Devil’s Canyon is niet zo’n groot probleem. Voorlopig kan je toch nog nergens een moederbord met een X99-chipset op de kop tikken, en ook DDR4-SDRAM is nog niet te verkrijgen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business