Nieuws

Directeur Mozilla stapt op vanwege verzet tegen homohuwelijk

Een zes jaar oude donatie aan een beweging die strijdt tegen het huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht, doet de CEO van Mozilla de das om. Brendan Eich houdt de eer aan zichzelf en vertrekt bij het bedrijf.

Na een wervelwind van controverse stapt Brendan Eich al na een paar weken op als nieuwe CEO van Mozilla. Dit maakt het bedrijf bekend in een blogpost.

Eich is slechts voor een korte periode hoofd van het bedrijf achter de populaire browser Firefox geweest. Mozilla was al op zoek naar een nieuwe CEO sinds het vertrek van Gary Kovacs bijna een jaar geleden.

Politieke ideeën
Vlak na de aanstelling van Eich kwam bovendrijven dat hij een donatie van 1.000 dollar heeft gemaakt aan de campagne van Proposition 8 tijdens de presidentsverkiezingen in 2008. Deze beweging verzet zich met hand en tijd tegen het huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht.

Alhoewel hij in eerste instantie niet inging op kritiek over zijn donatie en politieke ideeën, kwam Eich al snel tot inkeer en bood zijn excuses aan voor het "veroorzaken van pijn" bij gebruikers van Firefox die zich beledigd voelen door zijn schenking.

Dat was echter niet genoeg voor vele internetgebruikers en enkele directieleden van Mozilla zelf, drie van hen wilden hun functie neerleggen na de aanstelling van Eich.

Alternatieve browsers
Ook andere figuren in de tech-community uitten zware kritiek op Mozilla over het benoemen van Eich. Online-datinggigant OkCupid liet mensen die de website met Firefox bezochten zelfs een brief zien waarin zij oproepen tot het terugtreden van Eich. Tevens werd bezoekers gevraagd in de tussentijd van alternatieve browsers en apps gebruik te maken.

Volgens het bericht van Firefox heeft Eich uit eigen beweging besloten het bedrijf te verlaten in plaats van ontslagen te worden. Maar er gaat geen liefde verloren met het vertrek.

Mozilla biedt excuses aan
“Wij hebben niet gereageerd zoals je zou verwachten dat Mozilla reageert”, zegt voorzitter Mitchell Baker. “We hebben niet snel genoeg geanticipeerd zodra de controverse begon. Daarvoor bieden wij onze excuses aan. Dat hadden we beter moeten oppakken.” 

Het is nog niet bekend wie Eich opvolgt. Baker: “Daarover zijn we nog in overleg.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business