Nieuws

NanoDots laden je smartphone in 30 seconden

Het Israëlische StoreDot werkt aan een technologie die een lege telefoon in minder dan een minuut volledig kan opladen.

Het Israëlische StoreDot heeft een nanotechnologie ontwikkeld waarmee de lege batterij van een smartphone in dertig seconden volledig kan worden opgeladen.

StoreDot baseert zich voor de technologie op een ontdekking die werd gedaan tijdens een onderzoeksproject naar de ziekte van Alzheimer aan de Universiteit van Tel Aviv. De onderzoekers ontdekten dat een bepaalde peptide molecule, die aan de basis ligt van Alzheimer, ook over een hoge elektrische capaciteit beschikt, omdat de elektronen niet vrij bewegen maar worden ‘bevroren’.

Twee van zulke moleculen kunnen worden gebruikt om een kristal te maken dat amper twee nanometer lang is. Deze kristallen zijn de basis voor de NanoDots die het hart vormen van StoreDots technologie. Die NanoDots kunnen een grote impact hebben op de productie van batterijen, schermen, beeldsensors en permanent geheugen.

[related_article id=”161563″]

StoreDot richt zich in de eerste plaats op toepassingen voor de productie van smartphones, in het bijzonder batterijen die supersnel laden en flexibele energiezuinige schermen. Het bedrijf heeft momenteel een prototype klaar van een batterij met NanoDots die een Samsung Galaxy S4 aandrijft en in minder dan een minuut oplaadt.

De NanoDots bedekken de kleine holtes rond de elektroden in een standaard batterij, waardoor het reactieve oppervlak wordt uitgebreid en de capaciteit vertienvoudigd. Aan de ene kant werkt de elektrode als condensator om elektrische energie op te slaan, aan de andere kant laat het die energie doorstromen naar lithium van de batterij.

StoreDot heeft dus een soort buffer gecreëerd die op dertig seconden tijd voldoende elektrische energie uit het stopcontact kan opslaan, om die vervolgens geleidelijk aan te laten doorstromen naar het lithium, waardoor je telefoon weer op een volle batterij draait.

Het doel is om uiteindelijk ook het lithium achterwege te laten. Door de chemische reacties in de batterij te wijzigen, kan ook het batterijleven op termijn worden bevorderd. Daardoor zou een batterij volgens StoreDot duizenden laadcycli kunnen meegaan, in plaats van honderden zoals vandaag het geval is.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business