Nieuws

Hoe Nokia verder gaat zonder telefoons

Microsoft heeft dan wel de afdeling mobilofonie van Nokia in handen gekregen, maar de laatste dagen van het Finse bedrijf zijn nog niet geteld.

Nu de overname van Nokia’s mobilofonietak door Microsoft is afgerond, werd een nieuwe CEO aangesteld om het Finse bedrijf de toekomst in te leiden. Een toekomst zonder telefoons weliswaar.

Rajeev Suri neemt de fakkel over van Risto Siilasmaa, die tijdelijk de rol van CEO op zich nam na het vertrek van Stephen Elop. Elop is in september vorig jaar afgetreden als CEO van Nokia om terug te keren naar Microsoft als onderdeel van de overname. Hij leidt nu bij Microsoft de afdeling voor mobiele toestellen.

Suri is sinds 1995 werkzaam bij Nokia en staat sinds 2009 aan het hoofd van Nokia Solutions and Networks. Aanstaande donderdag zal Suri de rol als CEO van Nokia officieel op zich nemen en keert Siilasmaa terug naar zijn rol als voorzitter van de raad van bestuur. Maar wat voor een bedrijf gaat Suri eigenlijk leiden, nu Nokia zich niet langer bezighoudt met mobiele telefoons?

Het nieuwe Nokia zonder telefoons zal actief zijn in drie domeinen: netwerken, navigatie en technologiepatenten. We lichten de drie domeinen kort toe.

  • Nokia Solutions and Networks is actief in mobiele netwerkinfrastructuur. Het is een wereldwijde verdeler van netwerkapparatuur en mobiele breedbanddiensten aan operatoren en bedrijven. NSN is een voormalige joint venture tussen Nokia en Siemens, maar werd in 2012 volledig opgeslokt door Nokia.
  • Nokia Here is vooral bekend als de verzameling locatie- en navigatie-apps voor Windows Phone 8. De locatiediensten van Here worden echter ook voor andere platformen beschikbaar gesteld en zijn onder meer terug te vinden in producten van Garmin en BMW. Het is ook de drijvende kracht achter de kaartendiensten van onder andere Bing en Yahoo Maps.
  • Advanced Technologies verwijst naar Nokia’s R&D-afdeling en patentenportfolio. Nokia heeft heel wat eigen technologieën en patenten in huis en nu het zelf geen hardware meer bouwt, is dit een uitgelezen kans om die technologieën aan andere fabrikanten onder licentie door te verkopen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business