Nieuws

Google wil hele webadres verbergen in Chrome

Google wil in de nabije toekomst het volledige webadres verbergen en vervangen met een origin chip die alleen het hoofddomein weergeeft. Dit plan stuit op veel weerstand bij Chrome-gebruikers.

Bereid je maar vast voor op het verdwijnen van een van de vaste aspecten van het surfen sinds de ontwikkeling van webbrowsers: de adresbalk die het volledige adres toont van de pagina die je bezoekt.

Chrome is bezig met een test bij enkele gebruikers om te kijken of het wellicht beter is om dit fundamentele onderdeel van surfen te verbergen voor de gemiddelde gebruikers. Dat plan stuit op heel veel weerstand.

[related_article id=”158901″]

Maar het zou zo maar kunnen zijn dat degenen die het volledige adres graag zien er vast aan moeten gaan wennen dat deze steeds ingewikkeldere adressen alleen nog handmatig te achterhalen zijn.

Origin chip
De eerste testen begonnen in december toen Google een feature aan zijn browser toevoegde met de naam "originchip". Dit laat een rechthoekige box zien waarin het domein van de website die je bezoekt staat – zdnet.be bijvoorbeeld, in plaats van het volledige adres http://www.networkcontent.be/nieuws/155328/chrome-laat-firefox-steeds-meer-achter-zich/ dat de precieze locatie van de pagina beschrijft.

Momenteel toont Chrome nog het hele adres, maar met de nieuwe manier krijg je dit alleen te zien wanneer je op de originchip klikt. Daarnaast blijft de huidige toetsencombinatie Ctrl/Cmd-L ook actief. De originchip verandert van grijs naar groen wanneer je op een website bent met de juiste beveiligingscertificaten.

Klaagzang van gebruikers
Veranderingen kunnen vaak op veel kritiek rekenen, zeker als mensen al jaren gewend zijn iets op een bepaalde manier te doen. “Deze verandering is helemaal niet nodig. Daarnaast vind ik het ook niet handig. Het is gewoon de nieuwste rotzooi van Google nadat ze ook al het "fantastische" idee hadden om de pijlen van de scrolbalk te verwijderen. Ik ben blij dat die terug zijn. Nu wil ik ook graag de adresbalk terug”, klaagt een gebruiker. Veel mensen steunen hem.

Ook binnen Google is niet iedereen even blij met deze aanpassing. Maar hoewel veranderingen vaak lastig zijn, is het wel iets wat constant gebeurt. Zeker op het internet. Uiteindelijk ligt de keuze bij Google of het tijd is om het volledige adres te laten verdwijnen voor het oog van het volk.

Waarom het webadres verbergen
Webadressen zijn een heel belangrijk, zo niet het belangrijkste onderdeel van internet. Waarom zou Google dan het risico nemen de gebruikers boos te maken door het volledige adres voortaan te verbergen en alleen het domein weer te geven in de originchip?

Bij een grondige blik op een willekeurig webadres kun je vaak wel enige structuur ontwaren, maar meestal is het een aaneenschakeling van ingewikkelde commando"s die voor een computer bedoeld zijn, niet voor het menselijk brein. 

Daarom zien steeds meer mensen het voordeel in van de originchip. “In eerste instantie was ik sceptisch”, vertelt Ian Hickson, een medewerker van Google. “Vooral omdat ik meer URL"s kopieer en plak dan dat ik nieuwe zoekopdrachten uitvoer. Maar de eenvoud ervan is iets wat ik steeds meer kan waarderen.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business